Dünya

İsrail ordusundan Beyrut'ta "hedefli" hava saldırısı; "Üst düzey Hizbullah komutanı İbrahim Akil hedef alındı" iddiası

İsrail medyası, hava saldırısının hedefinin, Hizbullah Özel Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil olduğunu yazdı

20 Eylül 2024 16:10

Güncelleme: 20 Eylül 2024 17:40

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu Beyrut'ta “hedefli bir saldırı” gerçekleştirdiğini açıkladı. Şehrin güneyindeki Dahiyeh bölgesinde büyük bir patlama olduğu ve dumanların yükseldiği belirtiliyor. İsrail ve ABD medyası, saldırıda Hizbullah’ın üst düzey bir yetkilisinin hedef alındığını iddia ediyor. Times of Israel'in, güvenlik kaynaklarından aktardığına göre İsrail'in hava saldırısının hedefi Özel Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil'di. Reuters, hedef alınan Akil'in öldürüldüğünü yazdı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 8 kişinin öldüğünü, 8'i ağır 59 kişinin de yaralandığını duyurdu. Ayrıca ölenler arasında çocuklar olduğu da ifade ediliyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail'in saldırısıyla ilgili olarak ABD'nin önceden haberdar edilmediğini söyledi. 

İsrail medyası: Hizbullah'ın en üst düzey askerî organında görevli komutan hedefti

Saldırı, Beyrut'un güneyinde bir yerleşim bölgesi olan Haret Hreik mahallesindeki El Kaim camisinin yakınındaki bir binayı hedef aldı. İsrail ordusu, "IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) Beyrut'ta hedefli bir saldırı gerçekleştirdi" açıklamasında bulundu.

Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada, İsrail'in hava saldırısında üst düzey bir Hizbullah yetkilisinin hedef alındığını söyledi. Hedef alınan bina, aynı zamanda Hizbullah'ın kalesi olan yoğun nüfuslu bir bölgede yer alıyor.

Times of Israel'in haberine göre; güven kaynakları, hava saldırısının hedefinin Hizbullah Özel Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil olduğunu iddia ediyor. Akil, Hizbullah'ın en üst düzey askerî organı Cihad Konseyi üyelerinden biri. 

Akil ayrıca 1983'te Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin bombalanması ve aynı yıl ABD Deniz Kışlası'nın bombalanması olaylarının arkasındaki isimdi. ABD hükûmeti 1983 Beyrut bombalamasında rol oynamakla suçladığı Akil için 7 milyon dolar ödül teklif etmişti.

Britanya merkezli The Guardian'ın haberine göre; Akil'in İsrail saldırısında öldürülüp öldürülmediğiyle ilgili bilgi veren bir Hizbullah kaynağı, "arama çalışmalarının devam ettiğini" söyledi. 

Reuters'ın Lübnanlı bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre saldırı Hizbullah'a ait bir tesisin yakınında gerçekleşti. Lübnan ulusal haber ajansı NNA, saldırının binaya dört roket atılarak gerçekleştirildiğini yazdı. 

Güney banliyölerde İsrail saldırısının olduğu yerde bulunan Sivil Savunma ve Kızılhaç çalışanları ile sağlık görevlileri, bölge sakinlerinden saldırı alanına gitmemelerini, yolları boşaltmalarını, toplanmamalarını, kurtarma operasyonlarına yer açmalarını istedi.

Reuters: Hizbullah komutanı İbrahim Akil öldürüldü

Reuters'in iki güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusunun saldırısında Hizbullah komutanı İbrahim Akil öldürüldü. 

Kaynaklardan birine göre Akil, Hizbullah'ın üst düzey Radvan birimi üyeleriyle birlikte bir toplantı sırasında öldürüldü. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı: En az 8 ölü, 59 yaralı

Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 8 kişinin öldüğünü ve 8'i ağır olmak üzere 59 kişinin de yaralandığını açıkladı. Lübnan ulusal haber ajansı NNA da ölenler arasında 5 çocuğun da bulunduğunu  yazmıştı.

NNA'nın haberine göre ambulanslar, aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da bulunduğu ölü ve yaralıları bölgeden taşıyor.

ABD: Saldırı hakkında önceden bilgilendirilmedik

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail'in saldırıyla ilgili olarak ABD'nin öneden haberdar edilmediğini söyledi. 

“Bu saldırıların önceden haber verildiğinden haberim yok” diyen Kirby, "Bu alışılmadık bir durum değil" dedi.

7 Ekim'den beri aynı tarzda üçüncü saldırı

Bu, 7 Ekim'de çatışmaların başlamasından bu yana militan grup Hizbullah'a yönelik sınır ötesi saldırıların yaklaşık bir yıl içinde üçüncüsü oldu.

Ocak ayında İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında Beyrut'ta yaşayan Hamas'ın askeri kanadının başkan yardımcısı Salih el-Aruri öldürülmüştü.

Temmuz ayında İsrail'in Beyrut'a düzenlediği ikinci saldırıda ise Hizbullah'ın en üst düzey askeri yetkilisi Fuad Şükür öldürülmüştü. 

Son saldırının da üst düzey bir Hizbullah yetkilisini hedef aldığı iddia ediliyor. 

"
"