Dünya

İsrail, Lübnan'da çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi: Hizbullah'ın, ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasının vurulduğu açıklandı

Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 37'ye yükseldi

19 Eylül 2024 21:44

T24 Dış Haberler

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Daha sonra açıklama yapan İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını duyurdu.

Bölgedeki görgü tanıkları, İsrail ordusunun hava saldırılarında birçok noktanın hedef alındığını belirtti. Saldırılar nedeniyle Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelerden dumanlar yükseldiği ifade edildi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise İsrail ordusunun hava saldırıları düzenlediği noktalardan alevler yükseldiği görüldü.

Resmi olmayan kaynaklar, İsrail ordusunun 50'den fazla hava saldırısı düzenlediğini ileri sürdü.

Saldırılara ilişkin henüz Lübnan makamlarından ve İsrail ordusundan açıklama yapılmadı.

İsrail ordusu, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın bugün yaptığı konuşmadan önce Lübnan'ın güneyine yoğun hava saldırıları düzenlemişti.

Lübnanlı yetkililer duyurdu: Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla patlatıldı

Hizbullah'a ait 30 füze platformuyla 150 füze rampasını vuruldu

İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldı.

Saldırıların ardından açıklama yapan İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, söz konusu saldırı İsrail istihbaratıyla işbirliği içinde gerçekleştirildi.

Açıklamada, Hizbullah'a ait İsrail topraklarına doğru ateşlenmeye hazır 30 füze platformu ve 150 füze rampasının hedef alındığı belirtildi.

İsrail ordusunun ayrıca, Hizbullah'ın altyapısını ve Lübnan'ın güneyindeki çeşitli bölgelerde bulunan silah depolarını vurduğu, topçu birliklerinin de Nakura bölgesine saldırı düzenlediği aktarıldı.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar yaşanıyor.

Lübnanlı BM yetkilisi: Cihazlara patlayıcı yerleştirilmiş

Lübnan BM Temsilcisi, saldırılara ilişkin olarak hazırladıkları raporla ilgili yaptığı, "İletişim cihazlarına önceden patlayıcı yerleştirildiği sonucuna varıldı. İletişim cihazlarının elektronik mesaj yoluyla patlatıldığı tespit edildi" dedi.

(AA)

KONU - İsrail'den iki gün üst üste benzeri görülmemiş operasyon: Hizbullah’ın çağrı cihazları ve telsizleri eş zamanlı patlatıldı!

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar yaşanıyor.

ABD’nin İsrail’in saldırıları tırmandırmaması uyarılarına rağmen Lübnan 17 Eylül günü görülmemiş bir operasyona sahne oldu. İsrail, Hizbullah'ın üyeleriyle gizli haberleşme için kullandığı eski tip küçük çağrı cihazlarının binlercesini eş zamanlı olarak patlattı. Patlamalarda ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı.

Uzmanlar, cihazların teslim edilmeden önce sabote edilmesiyle düzenlenen "benzeri görülmemiş" bir saldırı olduğunu ifade ediyor.

Her bir cihazın içine küçük bir patlayıcı maddenin, cihazlar henüz teslim edilmeden yerleştirilmiş olabileceği düşünülüyor. Henüz 17 Eylül'deki saldırının etkileri sürerken yalnızca bir gün sonra, 18 Eylül'de bu kez de el telsizleri patlatıldı. Telsizlerin, ilk saldırıda patlatılan çağrı cihazlarıyla aynı zamanda alındığı belirtiliyor. Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "savaşta yeni bir aşamaya" geçildiğini söyledi.

Ülkede 18 Eylül'de çok sayıda telsizin patlatılması sonucu da 25 kişi öldü, 608'den fazla kişi yaralandı.

Böylece Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 37'ye yükseldi.

Lübnanlı yetkililer duyurdu: Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla patlatıldı

KONU - İsrail'den iki gün üst üste benzeri görülmemiş operasyon: Hizbullah’ın çağrı cihazları ve telsizleri eş zamanlı patlatıldı!

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI

Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Cep telefonlarındaki piller ölümcül patlama yaratır mı?

ERAY ÖZER YAZDI

Çağrı cihazlarının peşinde: Sıradaki durak Bulgaristan

Patlayıcılı çağrı cihazları nerede üretildi, cihazlara patlayıcı nasıl yerleştirildi?

 

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?

 

 

"
"