Dünya

İsrail'in kara saldırısı tehditleri sürerken 24 saatte yüz binden fazla Filistinli Refah'ı terk etti

Birleşmiş Milletler verilerine göre salı gününden itibaren şehirden ayrılanların sayısı 280 bini geçti

12 Mayıs 2024 10:45

T24 Dış Haberler

İsrail'in kara harekatının her an başlayabileceğini söyleyerek tahliye uyarısında bulunduktan sonra yüz binden fazla Filistinli, Gazze'nin güneyindeki Refah kentini terk etti. 

The Guardian'ın aktardığına göre cumartesi günü Refah'tan çıkan yolları genç ve yaşlı, sağlıklı ve hastalarla dolu kamyonetler ve hasar görmüş arabalar doldurdu. Birçok kişi eşyalarını el arabalarıyla taşıyarak, yaya olarak şehirden ayrıldı. 

Salı günü İsrail ordusunun Mısır'la Gazze arasındaki sınır kapısını ele geçirmesi ve doğudaki mahallelerin tahliye edilmesini söylediğinden bu yana her günü daha fazla insan Refah'tan ayrılıyor. 

İsrail ordusu, cumartesi günü havadan attığı kağıtlar ve sosyal medyadan yayımladığı mesajlarla Refah'ın merkezinin de boşaltılmasını talep etti. 

Birleşmiş Milletler verilerine göre şehirden ayrılanların sayısı 280 bini geçti. Bu insanların yarısının cumartesi günü şehri terk ettiği düşünülüyor.

Geçen hafta İsrail'in Hamas'ın silah ve para taşımasını önlemek için yaptığını söylediği "sınırlı operasyon", uzun süredir gündemde olan kara harekatının öncülü olarak görülüyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in baskısına rağmen şehirde Hamas liderleri ve kuvvetleri olduğunu söyleyerek Refah'a kara harekatı konusunda geri adım atmadı. 

Refah'a İsrail'in Gazze saldırılarından kaçan bir buçuk milyon kadar Filistinli sığınmıştı.