Politika

İsrail basını: İsrail Savunma Bakanlığı, Zorlu Holding'in yüzde 25 hissesine sahip olduğu şirketle elektrik alım anlaşmasını uzattı

İsrail Savunma Bakanlığı, Dorad Energy ile yapılan anlaşmanın yenilenmediğini, "sadece Savunma Bakanlığı'nın elektrik maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan bir indirim oranını yansıtacak şekilde ayarlandığını" açıkladı

09 Ağustos 2024 13:27

T24 Dış Haberler

İsrail basınından Jerusalem Post, İsrail Savunma Bakanlığı'nın, yüzde 25 hissesi Zorlu Holding'e ait olan Dorad Energy ile sözleşmesini uzattığını yazdı. Türkiye, mayıs ayında İsrail ile ticareti tamamen durduğunu açıklamıştı. 

İsrail’in en büyük elektrik santrallerinden biri olan ve Aşkelon kentinin güneyinde bulunan Dorad Energy'nin yüzde 37,5 hissesine İsrail devleti sahip. 

İş insanı Ahmet Nazif Zorlu'nun başkanlığını yaptığı Zorlu Holding, 2004 yılından bu yana İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve Savunma Bakanlığı'na elektrik sağlayan Dorad Energy'nin ortağı. 

İsrail basının önde gelen yayınlarından Jerusalem Post, mayıs ayında Türkiye'nin İsrail ile ticareti tamamen durdurma kararından yalnızca iki buçuk ay sonra, Zorlu Holding'in temsilcilerinin de dahil olduğu Zorad Energy Yönetim Kurulu'nun, IDF üslerine elektrik tedariki anlaşmasının yenilenmesini oy birliğiyle onayladığını yazdı. 

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

İsrail Savunma Bakanlığı, Dorad Energy ile yapılan anlaşmanın yenilenmediğini, "sadece Savunma Bakanlığı'nın elektrik maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan bir indirim oranını yansıtacak şekilde ayarlandığını" açıkladı.

Açıklamada, "Dorad, en büyük hissedarı İsrail Devleti olan bir İsrail şirketidir. Faaliyetleri İsrail yasa ve yönetmeliklerine göre yürütülmektedir" denildi.

Jerusalem Post, mayıs ayında Zorlu Holding'e bağlı Zorlu Enerji'nin Ramat Negev Energy ve Aşdod Energy santrallerindeki hisselerini Adeltec Group'a sattığını hatırlattı ve "Resmi gerekçe olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması gösterilse de Zorlu, İsrail güvenlik güçlerine elektrik sağlamaya devam eden Dorad'daki hisselerini elinde tutmayı tercih etti" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

Ticaret Bakanlığı, nisan ayında 54 ürün grubunda Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin kısıtlandığını duyurmuş ve İsrail ordusunun Gazze'deki operasyonları son bulmadıkça tedbirlerin diğer aşamalarına geçileceğini ifade etmişti. Bu kapsamda 2 Mayıs'ta yine Ticaret Bakanlığı, tüm ürün gruplarını kapsayacak şekilde bir ticaret sınırlaması açıkladı. 

TIKLAYIN | Ankara-Tel Aviv geriliminde yeni perde: Türkiye, İsrail'le ticareti tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurdu

9 Nisan'da Ticaret Bakanlığı'nın 54 ürün grubunda ticaret kısıtlaması getirdiği hatırlatılan açıklamada, "Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahade edilmektedir" denilmişti. 

TIKLAYIN | "Seçimden sonra artan baskı": Dünya basını Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurmasını nasıl gördü?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticaretin tamamen durdurulması kararının açıklanmasından önce, 24 Nisan'da, Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili basın toplantısında gelen bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, ticaretin tamamen durdurulması kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alarak "Erdoğan'ın şantaj ve tehditlerine teslim olmayacağız. İsrail ekonomisi, anlaşmaları ihlal eden ve Hamas'ın hizmetinde hareket eden Erdoğan gibi bir diktatörden daha güçlüdür" demişti. 

"
"