Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant'a Golan Tepeleri saldırısına "nasıl ve ne şekilde karşılık verileceğini belirleme" yetkisi

Saldırıların ağırlaşması gerektiğini savunan aşırı sağcı Finans Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, çekimser oy kullandı

29 Temmuz 2024 14:51

T24 Dış Haberler

İsrailli bakanlar, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a Golan Tepeleri'nde 12 çocuğun öldürüldüğü saldırıya "nasıl ve ne şekilde karşılık verileceğini belirleme" yetkisi verdi. 

Tel Aviv, ABD ve İsrail'in Hizbullah'ı sorumlu tuttuğu saldırıya karşılık verileceğine söz vermişti. Yerel basına göre İsrail, pazar günü ve pazartesi sabahı güney Lübnan'ı hedef aldı. Batılı diplomatlar ise İsrail'in yapacağı büyük bir misillemenin Orta Doğu'da savaşın yayılmasına sebep olmasından korkuyor. 

Netanyahu ve Gallant, cumartesi günkü saldırıya yapılacak misillemeyi görüşmek içni pazar akşamı kabine üyeleriyle bir araya geldi. 

Saldırıların ağırlaşması gerektiğini savunan aşırı sağcı Finans Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, çekimser oy kullandı.

İsrail, Lübnan'daki Hizbullah'a karşı misilleme sözü vermişti ve İsrail jetleri, pazar ve pazartesi günleri güney Lübnan'daki hedefleri vurdu. Ancak Netanyahu'nun Tel Aviv'de yaptığı güvenlik kabinesi toplantısının ardından daha güçlü bir karşılık verilebileceği beklentileri vardı.

Toplantı sona erdikten sonra Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada kabinenin "Başbakan ve Savunma Bakanı'na yanıtın şekli ve zamanlaması konusunda karar verme yetkisi verdiği" belirtildi.

Beyaz Saray da saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutuyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Bu saldırı Lübnan Hizbullahı tarafından gerçekleştirilmiştir. Saldırı onların roketiydi ve onların kontrol ettiği bir bölgeden fırlatıldı" denildi.

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların olası başkan adayı Kamala Harris, ulusal güvenlik danışmanı aracılığıyla yaptığı açıklamada "İsrail'in güvenliğine desteğinin tam olduğunu" söyledi.

ABD, Washington'un saldırıdan bu yana İsrailli ve Lübnanlı muhataplarıyla görüşmelerde bulunduğunu ve diplomatik bir çözüm üzerinde çalıştığını söyledi.

"
"