Dünya

İspanya'da turizme karşı protestolar büyüyor | Unesco'dan protestoların tüm Avrupa'ya yayılabileceği uyarısı: Konut krizi bardağı taşıran son damla

DeBrine, "Bilirsiniz, bir şeyin ne olduğunu, geçmişimiz ve geleceğimiz için ne anlama geldiğini gerçekten anlamadan sadece fotoğrafını çekmek istiyorlar" dedi

09 Ağustos 2024 14:33

T24 Dış Haberler

Unesco'nun sürdürülebilir turizmden sorumlu kıdemli proje sorumlusu Peter DeBrine; artan ziyaretçi sayıları ve yükselen konut fiyatlarının "tamamen dengesiz" durumların oluşmasına yardımcı olduğunu söyledi ve bu sorunların çözülmemesi halinde İspanya'da kitle turizmine karşı başlayan protesto dalgasının Avrupa geneline yayılabileceğini söyledi. 

İspanya'nın en popüler rotalarında on binlerce protestocu geçen haftalarda bir araya gelmiş; kitle turizminin engellenmesini istemiş ve turizmin yerel halkı şehirden uzaklaştıran etkilerinin gözden geçirilmesini talep etmişti. Malaga'dan Mallorca'ya, Gran Canaria'dan Granada'ya, organizatörler protestoların turizme karşı olmadığını, daha dengeli bir yaklaşım çağrısı olduğunu vurgulamıştı. 

"Gördüğümüz şey, bu destinasyonlarda bir tolerans eşiğini aştığımızdır" diyen DeBrine, "Bu gerçekten durumu yeniden dengelemeye çalışmaktır. Şu anda denge tamamen bozulmuş durumda" ifadelerini kullandı. 

Konut krizi bardağı taşıran son damla

Uzun zamandır dünyanın en popüler turizm destinasyonlarından biri olan İspanya'daki birçok kişinin neden şimdi sektöre karşı tepkiye öncülük ettiğini açıklamak için sayısız faktöre işaret eden DeBrine, konut krizinin "bardağı taşıran son damla" olduğunu söyledi. Turizm, İspanya'da, kısa süreli konaklamanın yaygınlaşması yerel sakinleri piyasanın dışına ittiğinden, konutların satın alınabilirliği konusundaki mevcut endişeleri daha da kötüleştirdi. 

DeBrine, "Bence bu, bu destinasyonlarda yaşayan insanlar için çok fazla endişe ve hayal kırıklığı yarattı" dedi.

Ibiza gibi yerlerde konut krizi nedeniyle işçiler kamyonet, karavan ve çadırlarda yaşıyor. Malaga'daki "sticker isyanı" kent sakinlerinin şehrin dört bir yanındaki turistik mekanların dışına "Burada bir aile yaşardı" ya da "Evine dön" yazılı çıkartmalar yapıştırmasına neden oldu.

"Selfie motivasyonlu turizm"

DeBrine, İspanya'nın rekorlar kırdığı bir yıldan diğerine geçerken, ziyaretçi sayısındaki artışın protestolara katkıda bulunan bir başka faktör olduğunu söyledi ve "Bence bazı destinasyonlarda turistlerin davranış biçimleri de etkili oluyor. Bilirsiniz, seyahat ettikleri yerlere saygı göstermeyen turistler" ifadelerini kullandı. 

"Selfie motivasyonlu turizm dediğim şeye de evrildik" ifadelerini kullanan DeBrine, "Bilirsiniz, bir şeyin ne olduğunu, geçmişimiz ve geleceğimiz için ne anlama geldiğini gerçekten anlamadan sadece fotoğrafını çekmek istiyorlar" dedi. 

DeBrine, İspanya'da turistlere su tabancasıyla su sıkması eylemlerini "aşırı ve gerekli olmayan" olarak nitelendirdi ancak bunların hayal kırıklığından kaynaklandığını düşündüğünü söyledi ve "Ve muhtemelen bir tür yanıt gelene kadar da ortadan kalkmayacaklar" dedi.

"
"