Dünya

İspanya Başbakanı Sanchez, ülkesine sığınan Venezuelalı muhalif lider Gonzalez ile görüştü

Venezuela Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, İspanya ile "tüm ilişkilerin" kesilmesini önerdi

12 Eylül 2024 14:09

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 8 Eylül'de Madrid'e getirilen Venezuelalı muhalif lider Edmundo Gonzalez ile görüştü.

Başbakanlık konutu Moncloa'da yapılan ve basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından X hesabından açıklama yapan Başbakan Sanchez, "İspanya'nın insani bağlılığını ve Venezuelalılarla dayanışmasını göstererek ağırladığı Edmundo Gonzalez'e sıcak bir karşılamayla ülkemize hoş geldin diyorum. İspanya demokrasi, diyalog ve kardeş Venezuela halkının temel hakları adına çalışmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Gonzalez'in İspanya'dan siyasi sığınma talebinde bulunması ve bunun en kısa sürede verilmesi öngörülüyor.

Sanchez, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) girişimiyle İspanya Meclisi'nde dün kabul edilen, İspanya hükümetinin Edmundo Gonzalez'i Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımasına yönelik önergenin ardından muhalif lideri kabul etti.

İspanya Başbakanı, sadece sembolik değeri olan bu kararla ilgili herhangi bir adım atmayacağını, yıl sonuna kadar zamanları olduğunu ve AB ile ortak hareket etmek için çalıştıklarını açıklamıştı.

Venezuela'dan İspanya karşı sert hamle

Diğer yandan, İspanya Meclisinde alınan kararın ardından Venezuela Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, İspanya ile "tüm ilişkilerin" kesilmesini önerdi.

İspanya'ya misilleme yapılmasını savunan Rodriguez, Venezuela'nın İspanya ile diplomatik, konsolosluk, ekonomik ve ticari ilişkilerini derhal kesmesi gerektiğini belirtti.

Venezuela'daki İspanya Krallığı temsilcilerini ülkeden ayrılmaya davet eden Rodriguez, iki ülke arasındaki ticari uçuşların ve ikili anlaşmaların askıya alınmasını istedi.

Edmundo Gonzalez'in Madrid'e getirilişi

İspanya hükümeti, Venezuela'da hakkında tutuklama emri çıkartılan muhalefet adayı Edmundo Gonzalez'i, eşi ile 8 Eylül'de İspanya Hava Kuvvetlerine ait bir uçakla Caracas'tan Madrid'e getirmişti.

İspanya'dan siyasi sığınma talebinde bulunacağı bildirilen Gonzalez, Venezuela'da 28 Temmuz'daki devlet başkanı seçiminde muhalefet koalisyonunun adayı olmuş, Ulusal Seçim Konseyince Nicolas Maduro'nun Devlet Başkanı seçildiğinin duyurulmasının ardından da seçimde hile yapıldığını savunup sonuçların geçersiz kabul edilmesini istemişti.

Venezuela'da savcılık da komplo kurmak, belgede sahtecilik ve yetki gasbı gibi çeşitli suçlardan Gonzalez hakkında cezai soruşturma başlatmıştı.

"Yasalara itaatsizlik" suçlamasıyla üç kez Cumhuriyet Savcılığına ifadeye çağırılan ancak "can güvenliği bulunmadığı" gerekçesiyle ifade vermeye gitmeyen Gonzalez hakkında "kaçma şüphesiyle" yakalama kararı çıkarılmıştı.

Maduro üçüncü kez kazanmıştı

Venezuela Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) 29 Temmuz'da duyurduğu sonuçlara göre, Maduro, yüzde 51,20 oyla Venezuela'daki devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı.

Muhalefet koalisyonu adayı Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado, seçim sonuçlarını reddetmişti.

İspanya hükümeti de Venezeula'daki seçimlerin kayıtlarının "kapsamlı ve doğrulanabilir" şekilde yayımlanıncaya kadar açıklanan seçim sonuçlarını tanımayacağı açıklamış ve Avrupa Birliği'nde Venezuela yönetimine karşı alınacak ortak kararlara da önderlik edeceğini duyurmuştu.

"
"