Gündem

İsmail Saymaz: Hemşire Abdullah Gül, depremde hayatını kaybeden eşi ve 71 kişi için Hatay Valisi Mustafa Masatlı'ya kefenli mesaj verdi

"Dosyaya ulaştığımda gördüm ki, Başhekimlik, Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı arasında 2011-2022 yıllarında defalarca yazışma yapılmış"

27 Ağustos 2024 08:45

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşesinde, Muğla’dan Hatay Valisi Mustafa Masatlı’ya gönderilen 72 kefeni ve bu dramatik eylemin altında yatan trajediyi ele alarak, 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan felaket üzerine yazdı. Abdullah Gül, eşi Asiye Gül'ü bu yıkımda kaybetmiş bir hemşire olarak, kaybettiği eşinin ve diğer 71 kurbanın anısına kefen gönderme eylemiyle, yaşananların unutulmaması için çarpıcı bir mesaj verdi.

Saymaz, yazısında bu dramatik eylemin sadece bir protesto olmadığını, aynı zamanda devletin ve ilgili yetkililerin büyük felaketler karşısında gösterdiği duyarsızlığı ve yetersiz yönetimi sorgulayan güçlü bir çağrı niteliği taşıdığını vurguladı. Hastane binasıyla ilgili yapılan tüm uyarı ve önerilere rağmen, gerekli mali desteğin sağlanmaması ve buna bağlı olarak binanın yıkılma riskinin arttığını eleştirdi.

Yıkılan bina hakkında yapılan uyarılara rağmen, 997 milyon 690 bin TL değerindeki deprem güçlendirme çalışmaları için gereken ödeneğin bakanlık tarafından sağlanmaması, sonuç olarak yıkıma ve can kayıplarına neden oldu. Saymaz, hastane binasının durumu hakkında defalarca yapılan yazışmalara ve raporlara rağmen, bu raporların dikkate alınmadığını ve gereken önlemlerin zamanında alınmadığını belirtti.

İsmail Saymaz, dönemin Sağlık Müdürü ve dosyanın tek şüphelisi Mustafa Hambolat'ın, hastane binası için gerekli önlemleri alma konusunda yetersiz kaldığı ve bu ihmallerin ağır sonuçlara yol açtığı iddialarını da gündeme taşıdı. Ancak Hambolat hakkında herhangi bir soruşturma izni verilmediğini ve halen Sağlık Bakanlığı’nda çalışmaya devam ettiğini ifade ederek, bu durumun kamuoyunda büyük bir rahatsızlık yarattığını aktardı.

"Hemşire Abdullah Gül, dün Muğla’da tek başına PTT’ye gidip Hatay Valisi Mustafa Masatlı’ya bir kargo gönderdi.

Hediye paketi değil bu.

Vali Masatlı, paketi açtığında şaşırıp ürpermesin diye içindekileri söyleyeyim. Tastamam 72 kefen! Kefenlerin üzerinde 6 Şubat depreminde Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının enkazında can veren sekizi hemşire 72 vatandaşın adı yazıyor.

Vali Bey’in şimdiden haberi olsun.

Binada hemşire eşi Asiye’yi kaybeden Abdullah Gül, dönemin Sağlık Müdürü ve dosyanın tek şüphelisi Mustafa Hambolat için soruşturma izni vermeyen Masatlı’yı “kefensiz yatan şehitlerimizin kefenleriyle baş başa bırakmak” için bu kargoyu yolluyor.

997.690.000 TL için

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının ‘A’ bloku 6 Şubat’ta yerle bir oldu ve 72 insan hayatını kaybetti.

İki çocuk annesi Asiye Gül, can veren hemşirelerdendi.

Kendisi gibi hemşire olan eşi Abdullah Gül, yıkılması ya da en iyi ihtimalle güçlendirilmesi gereken hastanenin açık tutulduğunu savunarak, şikayetçi oldu.

Dosyaya ulaştığımda gördüm ki…

Başhekimlik, Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı arasında 2011-2022 yıllarında defalarca yazışma yapılmış..."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

"
"