T24 Haber Merkezi
Halk TV yazarı İsmail Saymaz, yeni eğitim öğretim yılı başlarken, bazı devlet okulları öğleden sonra özel okula dönüştüğünü söyledi. Temizlik krizinin gölgesinde başlayan eğitim yılında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın personel eksikliği, velileri kendi çözümlerini üretmeye itiyor. Ayrıca, İstanbul başta olmak üzere birçok ilçede, okul müdürlerinin öğretmen ve dış eğitmenlerle işbirliği yaparak çocuk kulüpleri adı altında özel dersler organize ettiği belirtiliyor.
Saymaz, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla Türkiye genelinde 20 milyon öğrenci ders başı yaptığını, ancak okulların açılmasıyla birlikte de ciddi bir temizlik krizinin gün yüzüne çıktığını söyledi. Saymaz, Millî Eğitim Bakanlığı'nın temizlik personeli ihtiyacını karşılamak amacıyla İş-Kur'un işsizler için uygulamaya koyduğu ‘İşgücü Uyum Programı’na başvurduğunu ancak günlük 560 TL, aylık 7 bin TL maaşla çalışacak personel bulunamadığını belirtti.
Saymaz'ın aktardığına göre, bu sorun üzerine veliler ya okulları kendileri temizlemek zorunda kaldı ya da aralarında para toplayıp temizlik görevlisi tuttu. Ayrıca, CHP'li belediyelerin okulları temizlemeye hazır olduklarına dair açıklamalarına rağmen, Ankara'da belediye temizlik ekiplerine müdahale edildi ve "belediyelerden temizlik talebi olmaması" yönünde direktifler verildi.
TIKLAYIN - Mansur Yavaş açıkladı: Okul müdürlerine "Belediyeden hiçbir bir şey istemeyin" diye mesaj atmışlar
İsmail Saymaz, yoksul mahallelerde temizlik personeli bulunamadığı için kötü kokuların ve çöplerin biriktiği, pas ve kir içindeki okullar olduğunu ifade ederken, öte yandan bazı devlet okullarının öğleden sonra adeta "özel okul" olarak hizmet vermeye başladığını aktardı.
Saymaz'a göre, Millî Eğitim Bakanlığı okullara son derslerden sonra her gün ek iki saatlik eğitim hizmeti imkanı tanıyor ve bu hizmet 'Çocuk Kulübü' adıyla veriliyor. Çocuk kulüplerinde sunulan dersler arasında geleneksel oyunlar, halk oyunları, sanat, spor, değerler eğitimi, yabancı dil gibi birçok aktivite yer alıyor ve saat ücretleri, ders saatinin dörtte biri ile altıda biri arasında değişiyor.
Ancak Saymaz, saat 14.45'ten sonra özel okula dönüşen ve kaymakamlık onayı olmaksızın dışarıdan eğitmenler getirilen yerlerin de olduğunu belirtirken, Maltepe'deki bir ilkokulda çeşitli dersler için yıllık 51 bin TL ödeme yapılması gerektiğini ve velilerin bu ücreti iki taksit halinde ödediğini aktardı.
Yazının tamamını okumak için tıklayın.