Gündem

İsmail Hakkı Durusu vapuru yeniden Boğaz'a indi; ilk seferine Ekrem İmamoğlu da katıldı

21 Mayıs 2024 14:36

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadele yolculuğunu başlattığı Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı Durusu’nun adını taşıyan vapur, yıllar sonra İstanbul Boğaz’ı ile yeniden buluştu. Haliç Tersanesi’nde restorasyonu tamamlanan İsmail Hakkı Durusu vapuru, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda özel bir seferle yola çıktı. İBB iştiraki Şehir Hatları A.Ş. tarafından jilet olmaktan kurtarılan Paşabahçe ve Kızıltoprak vapurlarının ardından, İsmail Hakkı Durusu vapuru da İstanbullulara kazandırılmış oldu. Kabataş’tan başlayan özel seferin yolcuları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek Kaya İmamoğlu ve yüzlerce genç de vardı. 

Haliç Tersanesi’nde, 1985 yılında “Karşıyaka” ismiyle inşa edilen ve ilk olarak İzmir’de çalışan vapura, 19 Mayıs 1999 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından Bandırma Vapuru’nun kaptanının ismi olan “İsmail Hakkı Durusu” adı verildi. Bu tarih itibarıyla vapur; İstanbul Boğaz’ında görev yaptı. 2016 yılına kadar hizmet veren vapurun, Zonguldak İl Özel İdaresi’ne devri söz konusu oldu, ancak uygulama sonuçlanmadığı için İsmail Hakkı Durusu, uzun yıllar Haliç Tersanesi’nde bekletildi. Düzenli olarak periyodik bakımları yapılan vapurun restorasyon çalışmaları 24 Temmuz 2023 tarihinde başladı. 40 yaşındaki vapurun restorasyon sürecinde tüm detayları titizlikle yenilendi. Ana makine ve yardımcı makineler hariç geminin tamamı, silüetini bozmayacak şekilde restore edildi. Geminin iç ve dış yapısı, makineleri, elektrik devreleri, haberleşme sistemleri değiştirildi. Yolcu salonları daha emniyetli, konforlu ve engelli erişimine uygun hale getirildi. Çocuk oyun alanı ve Vapur Kafe de eklenerek daha geniş kapsamlı bir hizmet sunulması sağlandı.

"19 Mayıs kaptanının adı boğazda yaşayacak"

Aylar süren çalışmaların tamamlanmasının ardından kahraman kaptanın adını taşıyan İsmail Hakkı Durusu vapuru, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda özel bir seferle İstanbul Boğazı’na yeniden kavuştu. Kabataş’tan başlayan özel seferin yolcuları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek Kaya İmamoğlu ve yüzlerce genç de vardı. Bin 300 kişilik yolcu kapasitesine sahip olan İsmail Hakkı Durusu Vapuru Kadıköy-Beşiktaş, Kabataş-Adalar, Kadıköy-Karaköy-Eminönü, Uzun Boğaz Turu ve Boğaz Gidiş-Geliş hatlarında sefer yapacak. Şehir Hatları, İsmail Hakkı Durusu’dan önce, yine kentin sembollerinden Paşabahçe ve Kızıltoprak vapurlarını da yok olmaktan kurtarıp restore etmiş ve İstanbullulara kazandırmıştı.

"Kültürel mirasa saygımızın göstergesi"

Çevreci ve sürdürülebilir bir yaklaşımla deniz ulaşımını geliştirmenin yanı sıra denizcilik kültürünü yaşatma vizyonuyla çalıştıklarının altını çizen Şehir Hatları Genel Müdür Vekili Ercüment Güldik, “Mustafa Kemal Atatürk’ü ve arkadaşlarını Samsun’a ulaştıran kaptanın adını taşıyan İsmail Hakkı Durusu vapuru, İstanbulluların belleğinde çok özel yeri olan bir simge. Bu vapurun yeniden İstanbul'a kazandırılması tarihe, denizcilik mirasına olan saygımızın bir göstergesi. Daha önce de İstanbul’un simgelerinden Paşabahçe ile Kızıltoprak vapurlarımızı yok olmaktan kurtarıp restore ederek İstanbullulara kazandırmıştık. İsmail Hakkı Durusu vapurunu da yenileyerek bağımsızlık mücadelesinin başladığı tarih olan 19 Mayıs’ta sefere başlatmak Şehir Hatları olarak bizim için büyük heyecan ve mutluluk kaynağı. Bundan sonra da kültürel mirasımızı koruyarak İstanbullulara kaliteli ve güvenli deniz taşımacılığı sunma misyonumuzla çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.