Dünya

İşgal altındaki Golan Tepeleri'ne roket saldırısında 12 kişi öldü; Netanyahu Hizbullah'ı suçladı, ABD'den erken dönecek

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Axios'a yaptığı açıklamada "Hizbullah'ın bugünkü saldırısı tüm kırmızı çizgileri aşmıştır ve buna uygun bir karşılık verilecektir. Hizbullah ve Lübnan'a karşı topyekûn bir savaş anına yaklaşıyoruz" dedi

28 Temmuz 2024 07:13

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Golan Tepeleri'nin bir kasabasında bir futbol sahasına düzenlenen saldırıda 12 kişinin ölmesi ve Lübnan'dan İsrail topraklarını hedef alan roket atışlarının gün boyu devam etmesinin ardından Lübnanlı militan grup Hizbullah'ın "ağır bir bedel ödeyeceğini" söyledi.

İsrail'in Magen David Adom acil servisi, yaşları 10 ila 20 arasında değişen yaralıları tedavi etmek üzere olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildiğini açıkladı. Video ve görüntülerde çimlerin üzerine serpiştirilmiş, bazıları spor tişörtü giymiş genç yaralılar görülüyor.

Saldırı, Suriye sınırına yakın dağlık Golan Tepeleri'nde bulunan ve ağırlıklı olarak Dürzilerin yaşadığı Mecdel Şems kasabasını vurdu. İsrail 1967'den beri işgal altında tuttuğu bölgeyi 1981'de ilhak etmişti.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail liderinin İsrail'in Dürzi toplumunun liderine "Hizbullah'ın şimdiye kadar ödemediği türden ağır bir bedel ödeyeceğini" söylediği belirtildi.

Güney Lübnan'da görev yapan BM Barış Gücü sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada "Mecdel Şems olayının ayrıntılarını anlamak ve sükûneti sağlamak için" Lübnanlı ve İsrailli yetkililerle temas kurduklarını söyledi.

Hizbullah ve Lübnan'da üslenen diğer milisler İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına misilleme olarak İsrail topraklarını defalarca vururken, İsrail hava saldırıları da Lübnan'ın derinliklerindeki kasaba ve şehirleri hedef aldı. Lübnanlı yetkililer ve insan hakları grupları İsrail'in güney Lübnan'da beyaz fosfor kullandığını iddia etti.

İki ülkeyi birbirinden ayıran mavi hattın her iki tarafında yaklaşık 200 bin kişi yerinden edilmiş durumda ve bu durum İsrail'de, hükûmetin daha fazla saldırıyı önlemesi gerektiği talepleri karşısında giderek artan bir öfkeye yol açıyor.

"Hizbullah ve Lübnan'a karşı topyekûn bir savaş anına yaklaşıyoruz"

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Axios'a yaptığı açıklamada "Hizbullah'ın bugünkü saldırısı tüm kırmızı çizgileri aşmıştır ve buna uygun bir karşılık verilecektir. Hizbullah ve Lübnan'a karşı topyekûn bir savaş anına yaklaşıyoruz" dedi.

Ancak Reuters'a konuşan üst düzey bir Hizbullah yetkilisi olan Muhammed Afif, Mecdel Şems'i vuran saldırının sorumluluğunu reddetti. Militan grup yaptığı açıklamada "olayla kesinlikle hiçbir ilgisi olmadığını" söyledi ve düşman medya kuruluşlarını "yanlış iddiaları yaymak" ile suçladı.

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki hedefleri vurdu

İsrail ordusu, hem Lübnan'ın derinliklerindeki hem de güneyindeki hedefleri vurduğunu açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada, "Gece boyunca IAF (İsrail Hava Kuvvetleri), Chabriha, Borj El Chmali ve Beqaa, Kfarkela, Rab El Thalathine, Khiam ve Tayr Harfa bölgelerindeki silah depoları ve terörist altyapı dahil olmak üzere hem Lübnan topraklarının derinliklerinde hem de güney Lübnan'da bir dizi Hizbullah terör hedefini vurdu" denildi. 

Netanyahu ABD gezisinden erken dönecek

Lübnan hükümeti, bölgesel çatışmaların tırmanmasından endişe edildiği bir ortamda saldırıyı kınadı. "Sivillerin hedef alınması uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve insanlık ilkelerine aykırıdır" denilen açıklamada "düşmanlıkların derhal durdurulması" talep edildi.

Netanyahu'nun ofisi, Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı ve adayı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump ile görüştüğü ABD ziyaretinden erken döneceğini söyledi.

Ofisi, "Başbakan Binyamin Netanyahu felaketi öğrenir öğrenmez, İsrail'e dönüşünün mümkün olan en kısa sürede öne alınması talimatını verdi" dedi. 

"
"