Dünya

İsa'nın kefeni olduğu iddia edilen bezi analiz eden bilim insanları büyük bir buluşa imza attı

23 Ağustos 2024 11:48

T24 Dış Haberler

İsa Mesih'in kutsal bedenini sarmak için kullanıldığına inanılan kutsal bir bez olan Torino Kefeni'nin gerçekliğini doğrulayan son bilimsel çalışmalarla birlikte, İtalya'daki Kristalografi Enstitüsü, şüpheyle yaklaşan bir kesimin sahte olarak adlandırdığı ünlü Torino Kefeni'ne ilişkin bulgularını paylaştı.

İsa'nın çarmıha gerildikten sonra gömüldüğü bez olduğu söylenen keten kumaşın ön ve arka yüzünde sakallı bir adamın silik bir görüntüsü yer alıyordu. İsa'nın bedeninin bir şekilde kumaşa basıldığını düşünülse de, 1350'lerde ilk kez sergilendiğinden beri Kefen'in meşruiyetini sorgulayan pek çok şüpheci vardı.

1980'lerde kumaş üzerinde yapılan bilimsel analizler, Torino Kefeni'nin aslında İsa'nın bedenini örtmek için kullanıldığı iddiasını çürütmüş gibi görünüyordu. Kumaş, İsa'nın ölümünden yüzlerce yıl sonrasına, MS 1260 ile 1390 yılları arasına tarihlendirilmişti.

Ancak şimdi İtalyan araştırmacılar, malzemeyi tarihlendirmek için X-ışınlarını içeren yeni bir teknik kullandılar ve bulguları, yaklaşık 2 bin yıl önce, İsa'nın yaşadığı ve öldüğü zamanlarda üretildiğini gösterdi.

MailOnline'ın haberine göre, İtalya Ulusal Araştırma Konseyi Kristalografi Enstitüsü'ndeki bilim insanları geniş açılı X-ışını saçılımı (WAXS) kullanarak yeni bir çalışma yürüttü.

Yöntem, keten selülozunun doğal yaşlanmasını ölçtü ve bunu üretimden bu yana geçen süreye dönüştürdü. Vücuttaki izlerin aynı zamanda İncil'de bahsedilen İsa'nın çarmıha gerilme yaralarıyla da örtüştüğü sonucuna varıldı.

Bu bez, 1578 yılından beri İtalya'nın Torino kentindeki San Giovanni Battista Katedralin'de muhafaza edilmektedir.

 

"
"