Ekonomi

Türkiye yazarı İsa Karakaş: Çalışma süresi uzadıkça emekli aylığı da artırılmalı

02 Eylül 2024 11:05

Türkiye'de emeklilik sisteminde değişiklik konusu AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in bu yönde yaptığı açıklamalar sonrası tekrar gündeme geldi. Türkiye yazarlarından İsa Karakaş, yapılacak düzenleme hakkında , "Bu bağlamda anılan programda yer alan sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler istihdamda kalmayı teşvik eden ve çalışma süresi uzadıkça emekli aylığını artıracak şekilde düzenlenmesini elzem kılmaktadır" dedi.

Emeklilik sisteminin sorunlarının kitaba sığmayacak kadar çok olduğunu söyleyen Karakaş, "Tamamen bilimsel ve aktüaryal hesaplara yönelik yapılacak kapsamlı çalışma ancak ve ancak sistemin içinde yetişmiş uzmanlarla akademisyenlerin oluşturacağı komisyonlarla ortaya çıkacaktır" dedi. Yapılacak düzenlemede emekli maaşının arttırılmasından başka çare yok diyen Karakaş "Emeklilik düzenlemesi emekli ve çalışanları sevindirecek mi?" başlıklı yazısında şunları söyledi:

"Hükûmet ve SGK’nın çalışma ve raporlarında sosyal güvenlikle ilgili yer alan hedefler arasında; emeklilik sisteminden erken çıkışı önlemek ve sistemden ortalama çıkış yaşının yükseltilmesi için sigortalıların çalışmasını teşvik etmek amacıyla emeklilik parametreleri gözden geçirilmesi öngörülmektedir. Bu bağlamda anılan programda yer alan sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler istihdamda kalmayı teşvik eden ve çalışma süresi uzadıkça emekli aylığını artıracak şekilde düzenlenmesini elzem kılmaktadır. EYT öncesinde SGK’nın 2022 yılı aralık ayında aktif/pasif oranı 2,01’dir. Bu oranın 2023 yılı sonunda hızla 1,66 seviyelerine kadar gerilemiştir. 2024 yılı sonuna doğru 1,5 seviyelerin altına doğru düşmesi söz konusu olabilecektir.Dolayısıyla öngörülen tedbirler kapsamında açıkladığımız şekilde düzenleme yapılması hâlinde mezkûr oranların daha da bozulmasının önüne geçilmesine ve aktif/pasif dengesinde iyileşmelere sebep olabileceği gibi sigortalıların da “çalıştıkça emeklilik maaşım azalacak mı?” endişesi ortadan kalkacaktır. Böylece daha fazla çalışanın daha fazla emeklilik maaşı ile ödüllendirilmesi sonucu ortaya çıkacaktır."

Yazının devamı için tıklayın...

"
"