Dünya Basınında Bugün

İran'da katı başörtüsü yasası seçimin en sıcak gündemi; Gazze'de rehin tutulan İsrail askeri öldü | Dünya Basınında Bugün

25 Haziran 2024 09:41

T24 Dış Haberler

İşçi Partisi, seçimleri kazanması halinde, ebeveynlerin ve terapistlerin çocuklarla cinsiyet kimliği konularında konuşma özgürlüğünü ihlal edebileceği yönündeki uyarılara rağmen dönüşüm "terapisine" tam bir yasak getirecek. Önde gelen ekonomik düşünce kuruluşu Mali Araştırmalar Enstitüsü, seçmenleri önümüzdeki beş yıl içinde Britanya'da vergi artışlarının muhtemel olduğu konusunda uyarırken Muhafazakârları ve İşçi Partisi'ni "sessizlik komplosu" ile suçladı. İran seçimlerinde, zorunlu başörtüsü meselesi sıcak bir kampanya konusu haline geldi: Beşi muhafazakâr olmak üzere aday olan altı isim de şiddet, tutuklama ve para cezalarını içeren yasayı uygulama yöntemleriyle aralarına mesafe koymaya çalışıyor. İsrail ordusu Pazartesi günü, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana yaklaşık dokuz aydır Gazze Şeridi'nde Filistinli militanlar tarafından rehin tutulan bir askerin öldüğünü doğruladı.

25 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Seçimleri İşçi Partisi kazanırsa çocuklar için cinsiyet dönüşüm terapisi yasaklanacak

İşçi Partisi, seçimleri kazanması halinde, ebeveynlerin ve terapistlerin çocuklarla cinsiyet kimliği konularında konuşma özgürlüğünü ihlal edebileceği yönündeki uyarılara rağmen, dönüşüm "terapisine" tam bir yasak getirecek. 

Starmer, partisinin, bir kişinin cinselliğini ya da cinsiyet kimliğini bastırmayı amaçlayan bu uygulamayı yasaklayacağını taahhüt etti. İşçi Partisi bunun istismar anlamına geldiğini söylüyor.

Ancak çocuklara yönelik cinsiyet hizmetlerine ilişkin dönüm noktası niteliğindeki incelemeyi yürüten doktor Hilary Cass, trans-kapsayıcı dönüşüm terapisinin yasaklanmasının tıp uzmanları arasında kendilerini bir test vakasının içinde bulabilecekleri endişesine yol açabileceğini söyledi.


The Independent | "Sessizlik komplosuna" son verin: Vergi ve harcamalar konusunda açık olun

Önde gelen ekonomik düşünce kuruluşu Mali Araştırmalar Enstitüsü, seçmenleri önümüzdeki beş yıl içinde Britanya'da vergi artışlarının muhtemel olduğu konusunda uyarırken Muhafazakârları ve İşçi Partisi'ni "sessizlik komplosu" ile suçladı.

Her iki partinin de erken seçim için hazırladıkları manifestolarını seçmenleri "tahminde bulunmaya" bırakmakla eleştirdi. Ayrıca Nigel Farage'ın Reform UK partisini ve Yeşiller'i ulaşılamaz vaatlerle "tartışmayı zehirlemekle" suçladı.


The New York Times | İran'ın katı başörtüsü yasası cumhurbaşkanlığı yarışını sarstı

İranlı yetkililer onlarca yıl boyunca kadınların saçlarını örtmelerini gerektiren yasanın "kutsal olduğunu ve tartışmaya kapalı olduğunu" savundular. 

İran'da bu hafta cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılırken, zorunlu başörtüsü meselesi, bilinen adıyla saç örtme, sıcak bir kampanya konusu haline geldi.

Beşi muhafazakâr olmak üzere aday olan altı isim de şiddet, tutuklama ve para cezalarını içeren yasayı uygulama yöntemleriyle aralarına mesafe koymaya çalışıyor.


Al Arabiya | İsrail ordusu Gazze'de rehin tutulan askerin öldüğünü doğruladı

İsrail ordusu Pazartesi günü, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana yaklaşık dokuz aydır Gazze Şeridi'nde Filistinli militanlar tarafından rehin tutulan bir askerin öldüğünü doğruladı.

Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu tarafından yapılan ayrı bir açıklamada Mohammad Alatrash'ın Ekim ayında İsrail'in güneyine yapılan saldırı sırasında öldürüldüğü ve cesedinin Hamas militanları tarafından esir alındığı belirtildi.