Dünya

İran Cumhurbaşkanı Reisi öldü, Tahran'da şimdi ne olacak?

İran Anayasası, görevdeki bir cumhurbaşkanının ölmesi durumunda atılacak adımları detaylandırıyor

20 Mayıs 2024 08:40

T24 Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Tahran'da sıcak saatler yaşanacak. Geçen ay İsrail'le savaşın eşiğine gelen İran'da kabine bugün toplanıp Reisi'nin ölümünden sonra atılması gereken adımları konuşacak. 

TIKLAYIN | Helikopter kazası geçiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti

İran anayasası, bir Cumhurbaşkanı'nın görevdeyken ölmesi veya görevi sürdüremez hale gelmesi durumunda atılması gereken adımları detaylandırıyor. 

İran İslam Cumhuriyeti Anayasası'nın 131. maddesine göre Cumhurbaşkanı'nın öldüğü bir senaryoda görevi ülkenin dini liderinin onayıyla cumhurbaşkanı yardımcısı devralıyor. Şu anda Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı olarak Muhammed Muhbir görev yapıyor. Muhbir'in İran'ın aldığı her kararda son söz hakkına sahip olan dini lider Ali Hamaney'in yeşil ışık yakmasından sonra geçici olarak cumhurbaşkanı olması bekleniyor. 

Daha sonra cumhurbaşkanı yardımcısı, parlamento başkanı ve yargı erkinin başından oluşan bir konsey, 50 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimi planlamak zorunda.

Reisi, 2021 yılında seçilmişti ve normal şartlarda seçimin 2025'te yapılması planlanıyordu. Anayasa'ya göre mevcut şartlarda seçim haziran ayında düzenlenebilir.