Ekonomi

İPA Başkanı fiyatları karşılaştırdı: İstanbul ve Londra’da asgari ücretle neler alınabilir?

19 Temmuz 2024 21:30

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya platformu X hesabından, mutfaklarda bulunan 20 temel ürünü esas alarak İngiltere'nin en büyük zincir marketi Sainsbury's ile İstanbul'da bir zincir marketteki fiyatların karşılaştırıldığı bir araştırma paylaştı.

Kıyma, kuşbaşı, tavuk kanat, yumurta, süt, beyaz peynir, yoğurt, soğan, patates, patlıcan gibi ürünlere yer verildiği araştırmada dikkat çeken sonuçlar yer aldı. Araştırmaya göre, yapılan alışveriş İngiltere'de asgari ücretin yüzde 3'üne, Türkiye'de ise asgari ücretin yüzde 19'una denk geliyor.

"Londra'da 2 bin 972 lira, İstanbul'da 3 bin 297 lira" diyen Gökce, "Peki Londra'da yaşayan bir asgari ücretli ile İstanbul'da yaşayan asgari ücretli arasındaki fark ne?" sorusunu da cevapladı.

Türkiye’de çok ciddi bir gıda sorunu var

Gökce, paylaşımlarında şunları belirtti:

"Londra'da yaşayan bir asgari ücreti bu 20 ürünü maaşının sadece yüzde 3'ü ile alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli aynı ürünler için maaşının yüzde 19'unu harcamak zorunda.

Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 296 kilo kıyma alırken İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla sadece 40 kilo kıyma alabiliyor.

Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 994 kilo tavuk kanat, 1070 yumurta, 3093 litre süt, 2896 paket makarna alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli sadece 57 kilo tavuk kanat, 425 litre süt, 871 paket makarna alabiliyor.

Türkiye'de çok ciddi bir gıda sorunu var. Bu sorun yalnızca yüksek enflasyondan kaynaklanmıyor. Üretim de yeterli değil. Yıllarca uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının ağır bedelini halkımız ödüyor."

 

"
"