Gündem

İngiliz Akademisi bu yıl 86 yeni üye ağırlıyor: Prof. Dr. Ayşe Zarakol ile Ayhan Kaya da listede!

18 Temmuz 2024 20:12

T24 Haber Merkezi

İngiliz Akademisi bugün beşeri ve sosyal bilimlerden önde gelen 86 akademisyeni bursuna seçti. Bursa seçilenler arasında Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Zarakol ile Bilgi Üniversitesi'nden Pror. De. Ayhan Kaya da yer aldı. Zarakol, geçen yıl da Koç Üniversitesi Rahmi Koç Madalyası almıştı. 

İngiliz Akademisi, bu yıl seçilen yeni üyelerden 52'si İngiltere'deki 21 üniversiteden, 30'u uluslararası üye olmak üzere ABD, Kanada, Güney Afrika, Japonya, Çin, Avustralya, Tayvan, İsviçre, Almanya, İtalya, Hollanda, Türkiye ve İsrail dahil denizaşırı üniversitelerden seçildi. Akademi ayrıca sanat, edebiyat, gazetecilik ve film yapımı dünyalarından dört onursal üye seçti.

Cansu Çamlıbel'in söyleşisi - Prof. Dr. Ayşe Zarakol: "En değişmez şey" diye düşündüğümüz ulus devlet bile kalıcı olmayabilir

Birçoğu kariyerleri boyunca Akademi'den fon ve destek alan yeni üyelerden oluşan bu yılki liste, beşeri bilimler ve sosyal bilimler genelinde çok çeşitli uzmanlıkları temsil ediyor. Yeni üyelerin uzmanlık alanları arasında siyasi katılımın çağdaş çalışması; İngilizce konuşulan dünyada eski insan diyetlerini ve dini, savaşı ve toplumu yeniden inşa etmek yer alıyor. 

Yeni üyeler, bin 700'den fazla seçkin akademisyenden oluşan bir topluluğa katılıyor. Mevcut İngiliz Akademi üyeleri arasında klasikçi Profesör Dame Mary Beard, tarihçi ve Çin uzmanı Profesör Rana Mitter ve filozof Profesör Baroness Onora O'Neill yer alıyor. Akademi ayrıca Profesör David Olusoga, Barones Brenda Hale ve Profesör Gary Younge'ı onursal üyeleri arasında sayıyor.

Bursa seçilenler arasında Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Zarakol ile Bilgi Üniversitesi'nden Pror. De. Ayhan Kaya da yer alıyor. Zarakol, geçen yıl da Koç Üniversitesi Rahmi Koç Madalyası almıştı. 

Profesör Black: Yeni üyelerimizle yakın çalışmayı dört gözle bekliyorum

İngiliz Akademisi Başkanı Profesör Julia Black, 2024 için yeni üyeleri memnuniyetle karşıladığını belirterek şöyle konuştu: 

"Bu yılki Fellows kohortunu ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz ve her birine en içten tebriklerimi sunuyorum. Akademi 1902'de kurulduğundan beri, üyelerimiz disiplinlerimizin en iyisini temsil eden organizasyonun can damarı olmuştur. Ayrıca uzmanlıkları, zamanları ve enerjileri olmadan sahip olduğumuz etkiye sahip olamazdık. Yeni üyelerimizle yakın çalışmayı dört gözle bekliyorum; uzmanlıklarının genişliği ve derinliği Akademi'ye çok şey katıyor.”

Prof. Dr. Ayşe Zarakol kimdir? 

Prof. Dr. Ayşe Zarakol İstanbul’da doğdu. 1995’te Üsküdar Amerikan Lisesi’nde lise öğrenimini tamamlayan Zarakol, 17 yaşındayken lisans eğitimi almak üzere ABD’nin Vermont eyaletindeki Middlebury College’a kaydoldu. 1999 yılında siyaset bilimi diplomasının yanı sıra klasik dönem çalışmaları bölümünden de yan dal derecesi aldı. 2007’de Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden siyaset bilimi yüksek lisans ve doktora diplomalarıyla mezun oldu. Mezuniyeti ertesi Virginia’daki Washington & Lee Üniversitesi’nde yardımcı doçent unvanıyla 5 yıl boyunca siyaset dersleri verdi. 2013 yılında Cambridge Üniversitesi’nde çalışmaya başladı.

Zarakol küresel sistemde Doğu-Batı ilişkileri, dünya düzeninin tarihi ve geleceği, modernlik ve egemenlik kavramları, yükselen ve gerileyen güçler ile Türk siyaseti üzerine karşılaştırmalı bir perspektifle odaklanıyor. Makaleleri American Political Science Review, International Studies Quarterly, European Journal of International Relations, Review of International Studies gibi itibarlı akademik dergilerde yayımlanan Zarakol’un kaleme aldığı Türkçeye Yenilgiden Sonra Doğu Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi adıyla çevrilen After Defeat: How the East Learned to Live with the West ve Before the West: The Rise and Fall of Eastern World Orders isimli iki kitabı da bulunuyor.

International Organization’da editörlük görevini yürüten Prof. Dr. Ayşe Zarakol, aynı zamanda Review of International Studies, International Theory, International Relations, International Studies Review, Cambridge Review of International Affairs, Global Constitutionalism, Relaciones Internacionales ve New Area Studies dergilerinin de yayın kurulunda. Zarakol birçok merkezlerin ve bilimsel komitelerin danışma kurullarının üyeliğini de üstleniyor.


Profesör Ayhan Kaya kimdir?

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesidir. Aynı Üniversite’de Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü olan Kaya, 2011 yılı itibariyle Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Jean Monnet Profesörü olarak ödüllendirilmiştir. Kaya’nın, diyasporalar, kimlik, uluslararası göç, zorunlu göç, etnisite, milliyetçilik, çokkültürcülük, yurttaşlık, ulusaşırı alan ve sürdürülebilir kalkınma gibi konular hakkında da kitap, makale ve tercümeleri vardır. Kaya, aynı zamanda, Europeanization and Tolerance in Turkey: The Myth of Toleration (Palgrave, Londra, 2013); Islam, Migration and Integration: The Age of Securitization (Palgrave, Londra, 2009); Sicher in Kreuzberg: Constructing Diasporas (transcript verlag, Bielefeld, 2001); Berlin’deki Küçük İstanbul (Büke Yayınları, İstanbul, 2000), Ferhat Kentel ile birlikte ve Euro-Türkler: Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinde Köprü mü Engel mi? (Istanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2005; İngilizce baskısı CEPS Brüksel, 2005) ve Ferhat Kentel ile Belçi-ka-Türkleri (King Baudouin Vakfı, 2008) adlı dört kitap kaleme almıştır. Kaya’nın, Bahar Şahin ile derlediği Kökler ve Yollar: Türkiye’de Göç Süreçleri (Istanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2007), Turgut Tarhanlı ile birlikte derlediği Türkiye’de Çoğunluk ve Azınlık Politikaları: AB Sürecinde Yurttaşlık Tartışmaları (TESEV Yayınları, İstanbul, 2005) gibi çok sayıda derleme ve tercüme kitabı da mevcuttur. Kaya, 2003 yılı Sosyal Bilimler Derneği Araştırma ödülü ile 2005 yılı Türkiye Bilimler Akademisi ödülüne layık görülmüştür. Kaya, 2012 yılında Bilim Akademisi üyeliğine seçilmiştir.

"
"