Politika

İmamoğlu, SPD Genel Başkanı Klingbeil’i ağırladı: Türkiye’nin AB'ye tam üyelik perspektifiyle katılım müzakerelerine en güçlü şekilde başlamasına destek veriyoruz

02 Ekim 2024 17:58

T24 Ankara

Alman SPD Genel Başkanı Lars Klingbeil’i İSKİ Genel Müdürlüğü’ndeki makam odasında ağırlayan Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’da sosyal demokrat bir belediye başkanı olarak ve TBB’nin de başkanı olarak yine Almanya’nın tarihi, sosyal demokrat genel başkanını heyetiyle ağırlamak, gerçekten benim için de çok büyük onur ve keyif” dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Genel Başkanı Lars Klingbeil’i ağırladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Klingbeil arasında imzalanan siyasi iş birliği mutabakat metnini değerli bulduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik perspektifiyle katılım müzakerelerine en güçlü şekilde başlamasına destek verdiğimizi de ifade etmek istiyorum. Bu yönüyle ben, sizlerle sık sık bir araya gelmeyi, sadece Almanya değil; Avrupa’da da sosyal demokrat anlayışın bireyleriyle bir araya gelmeyi, demokrat anlayışın sahibi, hukukun üstünlüğüne inanan insanlarla bir araya gelmeyi ve bunun gerçekten dünyanın barışına ve huzuruna da katkı sunacağını bilerek önemsiyorum” dedi.

Türk-Alman dostluğu vurgusu

İmamoğlu, Almanya'daki Türk göçmenlerden örnekler vererek 1960'lardan bu yana iki ülke arasındaki güçlü bağları vurgularken şu ifadeleri kullandı:

"Farklı rakamlar söyleniyor ama 3,5 milyon civarında insanımızın artık Almanya’nın bir insanı, vatandaşı olarak orada mutlu olacak, orada huzurlu olacak, orada üretecek, orada yaşayacak bir pozisyonda olması elbette bizi sadece oradaki 3,5 milyon Türk vatandaşının mutluluğu değil; aslında bütün Almanya’nın mutluluğunun veya iyi bir huzur içerisinde yaşayan ülke olması çerçevesinde de ilgilendiriyor. Çünkü kader birliğinin içerisinde olan artık insanlar. Onlar da Almanya’nın birer vatandaşı."

“Kardeş şehirleri İstanbul’da buluşturmak arzusundayız”

İki ülkenin ilişkileri üzerinden şehirlerin ilişkilerini yorumlamak istediğini söyleyen İmamoğlu "Kardeş şehirleri İstanbul’da buluşturmak arzusundayız. Bu konuda son ziyaretimizde yaptığımız toplantılarda böyle bir karar aldık ve bunun çalışmasını yürütüyoruz" diyerek Türkiye-Almanya ilişkileri ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini konuşacakları bir buluşma arzusunda olduklarını ifade etti.

“Genel Başkanımızla imzaladığınız ortak mutabakat metnini çok değerli buluyorum”

Avrupa’da, özellikle son dönemde aşırı sağın ve popülist siyasetin yükseliş döneminin yüksek seviyede olduğunu ifade eden İmamoğlu, "Genel Başkanımızla imzaladığınız ortak mutabakat metnini çok değerli buluyorum. Biz, az önce söylediğim o prensipler çerçevesinde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik perspektifiyle katılım müzakerelerine en güçlü şekilde başlamasına destek verdiğimizi de ifade etmek istiyorum." dedi. İmamoğlu, sadece Almanya ile değil Avrupa'daki sosyal demokratlarla da bir araya gelmek istediğini vurguladı.

Klingbeil: CHP ile dostluğumuzu derinleştirmeye karar verdik

Klingbeil de konuşmasında özetle; “3 gündür Türkiye’deyiz. Ankara’da, İstanbul’da görüşmeler yaptık. Biz, SPD olarak CHP ile dostluğumuzu derinleştirmeye karar verdik. Bunun için de siyasi iş birliği mutabakatını imzalayarak Türkiye ve Almanya arasında ama özellikle de iki kardeş parti arasındaki diyaloğumuzu, iş birliğimizi yeni bir seviyeye taşımak istiyoruz. CHP ve SPD olarak özellikle demokratikleşme konusunda itici güç niteliğinde, aynı yolda, aynı perspektifler geliştirerek bakabileceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı. (ANKA)

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 
"
"