Gündem

İddia: Duhok'lu iş insanı Kürtçe konuştuğu için değil, kıskançlık nedeniyle öldürüldü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Farklı tartışmalardan kaynaklandı

02 Eylül 2024 15:40

İstanbul'da bir otelin restoranında Kürtçe konuştuğu için 10 kişinin saldırısına uğrayarak öldürüldüğü öne sürülen Duhoklu iş insanı Hakeem Luqman Tawfeeq'in, kıskançlık nedeniyle çıkan kavgada öldürüldüğü iddia edildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da "Kürtçe konuştuğu için öldürüldü" iddiasını yalanlayarak, “İlk edinilen bilgilere göre, katil zanlısı Batmanlı bir vatandaşımızdır. Yapılan ilk incelemeler, hadisenin Kürtçe konuşma ile yakından uzaktan bir ilişkisi olmadığını, farklı tartışmalardan kaynaklandığını işaret etmektedir" dedi. 

TIKLAYIN - Duhoklu iş insanı Hakim Lokman, İstanbul’da Kürtçe konuştuğu için mi öldürüldü?

Halk TV'den Müslim Sarıyar'ın haberine göre; olay önceki gece saat 00.40 sıralarında Fatih Kemalpaşa Mahallesi’nde bulunan bir otelin restoranında meydana geldi. İstanbul’a turist olarak gelen Iraklı iş insanı Hakeem Luqman Tawfeeq, kardeşi Saad Muhsin Tawfeeq ve arkadaşı Bilal Adil Khorsheed ile birlikte olay gecesi alkol almak için başka bir otelin restoranına geçti.

Kardeşi ve arkadaşıyla restoranda oturan Hakeem Luqman Tawfeeq, aynı restoranda iki kadın arkadaşıyla oturan Hayrettin Onur ve ağabeyi Zeynedin O. İle tartışma yaşadı. Yaşanan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgayı ayırmaya çalışan otelin güvenlik görevlisi Uğur Y. de Iraklı turistleri darp etmeye başladı. Dışarıya sıçrayan kavgada Hayrettin Onur, Iraklı Hakeem Luqman Tawfeeq'ı bıçakladı. Tawfeeq, aldığı bıçak darbesiyle hayatını kaybederken, şüpheliler olay yerinden kaçtı.

Kamera kayıtları ortaya çıktı

Olaya ait işyerinin güvenlik kamera görüntüleri de ortaya çıktı. Görüntülerde, iki taraf da restoran kısmında masada otururken, aralarında yaşanan sözlü bir tartışma sonrası Iraklı turist, masadan ayrılarak Hayrettin Onur'un masasına gidiyor. Tartışma yaşanıyor. Araya restoran çalışanları girmeye çalışıyor ama tartışma büyüyor. Bu sırada otelin güvenlik görevlisi Uğur Y. de Iraklı turistleri darp etmeye başlıyor. Yaşanan kavga dışarıya sıçrıyor. Bu sırada tartışmanın içinde yer alan Hayrettin Onur, masada bulunan bıçağı alıp hızlıca olay yerinden kaçıyor.

"Kavga kıskançlık yüzünden çıktı" iddiası

Kavganın ise Hayrettin Onur'un arkadaşları olan kadınların dansa kalkmasıyla başladığı kaydedildi. İddiaya göre; bu sırada yaşanan sözlü atışma, alkolün de etkisiyle hızla kavgaya dönüştü.

Olayla ilgili geniş çaplı çalışma yapan polis ekipleri, cinayetin ardından kaçan Batmanlı Hayrettin Onur'u yakalamak için çalışma başlattı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Kürtçe ile yakından uzaktan ilişkisi yok

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Duhoklu Kürt iş insanı Hakim Lokman, sadece ana dilini konuştuğu için İstanbul’da kalbinden bıçaklanarak katledilmiştir” şeklinde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Yılmaz, "Yapılan ilk incelemeler yaşanan hadisenin Kürtçe konuşma ile yakından uzaktan bir ilişkisi olmadığını, farklı tartışmalardan kaynaklandığını işaret etmektedir" dedi.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Duhoklu Kürt iş insanı Hakim Lokman, sadece anadilini konuştuğu için İstanbul’da kalbinden bıçaklanarak katledilmiştir' şeklinde yapılan provokatif açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan çarpıtmalar ile hükümetimizin ve siyasi ittifakımızın hedef alınması ise bu iddiaları ortaya atanların asıl niyetlerini göstermektedir.

Bizim Kürtçe konuşan vatandaşlarımızla veya herhangi bir kişiyle bir sorunumuz yoktur. Sorunumuz emperyalist oyunlara alet olarak ülkemizi bölmeye çalışanlarla, milli birliğimize kastedenlerle ve terör odaklarıyladır.

Türkçe resmi ve ortak dilimizdir. Vatandaşlarımızın ana dilleri konusunda ise, yapılan çeşitli reformlarla geçmişin yasakçı zihniyetini ortadan kaldıran bizim hükümetlerimiz olmuştur.

Terör propagandası hangi dilde yapılırsa yapılsın terör propagandasıdır ve suçtur.

Sadece Kürtçe konuştuğu için bir şahsa yönelik saldırı olursa hepimiz bunun karşısında oluruz ve hukuki olarak gereği neyse yapılır. Böyle olmadığı halde, yaşanan bazı asayiş hadiseleri üzerinden kimlik siyaseti yapanlar, toplumsal fay hatları oluşturma gayreti içinde olanlardır.

Ayrıntılı bilgi edinmeden, yetkililerin açıklamalarını ve hukuki süreçleri beklemeden, kimlikler üzerinden siyasi istismar yapmak doğru değildir.

İlk edinilen bilgilere göre, İstanbul’da yaşanan üzücü cinayet hadisesinde hayatını kaybeden şahsın katil zanlısı Batmanlı bir vatandaşımızdır. Yapılan ilk incelemeler yaşanan hadisenin Kürtçe konuşma ile yakından uzaktan bir ilişkisi olmadığını, farklı tartışmalardan kaynaklandığını işaret etmektedir. Suçlu olanlar elbette ki adli süreçlerde belirlenecek ve karşılığını göreceklerdir.”

 

 

"
"