Gündem

İbrahim Kahveci: Türkiye'deki Türk nüfusu bitiyor

"Acaba bu duruma kimler neden sebep oluyor ve neden niçin kimse ses çıkartmıyor? Kısa vadeli bir iktidar uğruna hangi milliyetçi, hangi vatansever ülkesinin bu şekilde yıkılmasına seyirci kalabilir?"

20 Mayıs 2024 09:57

Karar yazarı İbrahim Kahveci, verilere göre Türkiye'de çocuk doğum sayısının azaldığını ve demografik yapısının azaldığına dikkat çekerek, "Türkiye’de Türk nüfusu bitiyor. Buna nasıl izin verilir? Buna kim, neden, nasıl yol açtı? Hele bir bakın yaşananlara ve sonuçlarına. Yakın zamanda evlatlarımız bu ülkede azınlık olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı olduktan sonra Türkiye'de doğan bebek sayısında düşüş olduğunu yazan Kahveci, "2001 büyük krizinde 2,38 olan kadın başına doğum 2014 yılında da 2,19 seviyesinde. Ama sonrasında başlayan şelale düşüşü ile bugün kadın başına doğum oranı 1,51’e geriledi. Türkiye’nin nüfusu kesin ama kesin olarak yakın tarihte düşmeye başlayacak. Bu kesinkes bir bilgi…" ifadelerini kullandı.

Kahveci'nin köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Daha da ileri gidelim ve şunu söyleyelim: Doğu ve Güneydoğu illeri olmasa Türkiye’de doğum oranı AB Ülkelerinin bile gerisine düşmüş durumda.

Doğum oranını refaha bağlayanlar olabilir (ki, uzun vadede refah arttıkça doğum oranı düşer. Mesela 2002-2015 arası Türkiye bunu yaşadı. Doğum sayısı arttı ama oranında küçük küçük düşüşler yaşandı. 2015 sonrası ise oran çok daha sert düşerken sayı bile hiç ama hiç artmadı. (grafikte hem sayı hem oran var)

Eğer dolar milliyetçisi değil de gerçek bir vatansever milliyetçi iseniz bu yazdıklarım karşısında adeta isyan etmeniz gerekir.

Türkiye’de Türk nüfusu bitiyor. Buna nasıl izin verilir? Buna kim, neden, nasıl yol açtı? Hele bir bakın yaşananlara ve sonuçlarına.

Yakın zamanda evlatlarımız bu ülkede azınlık olacak. Türkiye, hem kendi içerisinde demografik yapısı bozulan bir ülke hem de yabancı istilası ile demografik yapısı bozulan bir ülke…

Acaba bu duruma kimler neden sebep oluyor ve neden niçin kimse ses çıkartmıyor? Kısa vadeli bir iktidar uğruna hangi milliyetçi, hangi vatansever ülkesinin bu şekilde yıkılmasına seyirci kalabilir?

Bu bir felaket… Türkiye’de çocuk nüfus sayısı artmıyor, tersine 2018 yılından beri düşüyor. Bakın tekrar ediyorum: Burada oran vermiyorum… Mutlak sayı olarak bile çocuk nüfus sayısı düşüyor.

Oysa 2008 yılında +65 yaş nüfus 4 milyon 893 binken şimdi (2023) 8 milyon 723 bine çıktı.

Hadi şimdi oran vereyim: 2008 yılında 100 çocuk nüfusa karşı 68 yaşlı nüfus vardı. Şimdi her 100 çocuk nüfusa 132 yaşlı nüfus var. Ve daha vahimi ne biliyor musunuz? Yaşlı nüfus hızla artmaya devam ederken çocuk nüfus azalmaya devam edecek.  Sorarım size, bu ülke nereye gidiyor?

Bu kadar hızlı değişim olabilir mi? Neden Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türkiye’nin demografik yapısı bu derece hızlı çöktü?"