Dünya Basınında Bugün

Husiler'den Yunan denizcilik şirketine "Saldırıya hazır olun, saygılarımla" mesajı; İsrail-İran gerilimi büyüyor | Dünya Basınında Bugün

04 Ekim 2024 09:37

T24 Dış Haberler

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakâr Parti liderlik yarışının en tartışmalı konusuna yaptığı müdahaleyle Britanya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi üyeliği konusunda referanduma gitmesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden, yönetiminin salı günü İran'ın balistik füze saldırısına misilleme olarak İsrail'in İran'ın petrol endüstrisine saldırma planlarını “tartıştığını” söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'li yetkililerin İsrail'in İran petrol tesislerine yönelik bir saldırısını destekleyip desteklememeyi düşündüklerini öne sürmesinin ardından perşembe günü petrol fiyatlarındaki artış hızlandı. ABD merkezli The New York Times gazetesi, İsrail ve İran'ın yıllarca doğrudan karşı karşıya gelmekten kaçındığını ancak şimdi iki ülkenin "doğrudan, uzun süreli ve olağanüstü maliyetli bir çatışma riskini almaya hazır göründüğünü" yazdı. Atina'da bir Yunan denizcilik şirketinin üst düzey yöneticisinin kişisel e-posta adresine şirketin Kızıldeniz'de seyahat eden gemilerinden birinin Husi milisleri tarafından saldırıya uğrama riski altında olduğu uyarısı yer alan bir mesaj geldi. 

4 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Boris Johnson: Britanya'nın AİHS konusunda referanduma ihtiyacı var

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakâr Parti liderlik yarışının en tartışmalı konusuna yaptığı müdahaleyle Britanya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi üyeliği konusunda referanduma gitmesi gerektiğini söyledi.

Eski Başbakan, eleştirmenlerin Britanya'nın göç politikasını tam olarak kontrol etmesini engellediğini söylediği AİHS konusunda halka söz hakkı verilmesi için artık “güçlü bir durum” olduğunu söyledi.

AİHM üyeliği Muhafazakâr liderlik yarışında önemli bir mücadele alanı haline geldi.


The Guardian | Joe Bideni İsrail'in İran petrol endüstrisini vurma planıyla ilgili sinyal verdi

ABD Başkanı Joe Biden, yönetiminin salı günü İran'ın balistik füze saldırısına misilleme olarak İsrail'in İran'ın petrol endüstrisine saldırma planlarını “tartıştığını” söyledi.

ABD Başkanı'nın hazırlıksız yaptığı bu açıklama, yönetiminin iç tartışmalar mı yürüttüğünü yoksa doğrudan İsrail ile mi konuştuğunu netleştirmediği gibi böyle bir saldırıya karşı tutumunu da netleştirmedi.


The Wall Street Journal | Petrol fiyatları arz endişeleriyle yüzde 5,1 arttı

ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'li yetkililerin İsrail'in İran petrol tesislerine yönelik bir saldırısını destekleyip desteklememeyi düşündüklerini öne sürmesinin ardından perşembe günü petrol fiyatlarındaki artış hızlandı; bu hamle başkanlık seçimlerine birkaç hafta kala benzin fiyatlarını yükseltebilir.

ABD ham petrolü yüzde 5,1 artışla 73,71 dolara yükselerek İsrail'in bir yıl önce Hamas'a karşı başlattığı savaşın ilk aşamalarından bu yana en büyük tek günlük kazancını elde etti.


The New York Times | İsrail, İran ile topyekûn savaşı göze almaya hazır görünüyor

ABD merkezli The New York Times gazetesi, İsrail ve İran'ın yıllarca doğrudan karşı karşıya gelmekten kaçındığını ancak şimdi iki ülkenin "doğrudan, uzun süreli ve olağanüstü maliyetli bir çatışma riskini almaya hazır göründüğünü" yazdı. 

"İsrail'in İran'ın en güçlü müttefiki Hizbullah'a karşı Lübnan'ı işgal etmesinin ve İran'ın 6 aydan kısa bir süre içinde İsrail'e ikinci kapsamlı füze saldırısında bulunmasının ardından İsrail, İran'ı şimdiye kadar olduğundan çok daha güçlü ve aleni bir şekilde doğrudan vurmaya istekli görünüyor" diye yazan gazete, İsrail'in misilleme tehdidini hatırlattı. 


eKathimerini | Yunan denizcilik şirketinin sahibine Husiler'den mesaj: Saldırıya hazır olun, saygılarımla

Atina'da bir Yunan denizcilik şirketinin üst düzey yöneticisinin kişisel e-posta adresine şirketin Kızıldeniz'de seyahat eden gemilerinden birinin Husi milisleri tarafından saldırıya uğrama riski altında olduğu uyarısı yer alan bir mesaj geldi. 

Reuters tarafından incelenen ve İngilizce olarak yazılan mesajda, Yunanistan tarafından yönetilen geminin bir İsrail limanına yanaşarak Husilerin koyduğu transit yasağını ihlal ettiği ve “Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından uygun gördükleri herhangi bir alanda doğrudan hedef alınacağı” belirtiliyordu.

Yemen merkezli İnsani Operasyonlar Koordinasyon Merkezi (HOCC) tarafından imzalanan e-postada “Geminin yasak listesine dâhil edilmesinin sorumluluğu ve sonuçları size aittir” deniliyordu.

 

 

"
"