Ekonomi

Hürriyet yazarı: Fahiş POS komisyonu alanlara dur deyin!

27 Ağustos 2024 09:07

Hürriyet yazarı Sefer Levent, kredi kartı ile ödeme yapacak vatandaştan yüzde 20’lere varan komisyon ücreti talep eden esnaf için çağrıda bulundu.

Sefer Levent, işletmelerin bankalarla olan pos anlaşmasını şöyle açıkladı:

“İşletme kredi kartı tahsilatının hemen ertesi gün hesabına geçmesini istiyorsa, banka yüzde 3.5’lik bir kesinti yapıyor. Daha sonraki günlerde hesaba geçerse, komisyon oranı düşüyor. 40 gün sonra ise sıfırlanıyor. Yani işletme hesabına 40 gün sonra geçmesi kabul edilirse işletme komisyon ödemiyor. Banka anlaşmalarına göre, kredi kartı taksiti devreye girerse bu komisyon oranlarında artış oluyor. 2 taksit ve ertesi gün hesaba geçecek toplam bedel için yüzde 5.5, 3 taksit ve ertesi gün hesaba geçiş için yüzde 7.45 komisyon gibi... Bu oranlar ve diğer teknik detaylar banka ile işletme arasında ciro vs veriler ışığında özel olarak belirleniyor.”

Levent, “Bence alışveriş öncesi ya da alacağınız hizmet öncesi işletmelerden mutlaka kredi kartı ödeme bilgilerini alın. Sizden fahiş kredi kartı komisyonu talep eden işletmelerden alışveriş yapmayın, hizmet almayın. Hem alışverişlerinizin kayıt içinde kalmasını sağlayın hem de bu işletmelerin ödemesi gereken vergileri sizin sırtınıza yıkmasına engel olun” görüşünü ifade etti.

"
"