Dünya

Hortumun vurduğu Bayesian süperyatında arama çalışmaları sürüyor; kayıp 6 kişinin öldüğü tahmin ediliyor

Kurtarma ekipleri, teknenin pazartesi günü sabah saat 05.00 sularında fırtınada oluşan hortum tarafından vurulduktan sonra hızla battığı varsayımı üzerine çalışıyor

21 Ağustos 2024 08:52

T24 Dış Haberler

İtalya’nın güneyinde, Sicilya adasının Porticello limanı yakınlarında pazartesi sabaha karşı şiddetli fırtına ve hortumda batan lüks teknede kaybolan 6 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Kaybolan 6 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. 

Dalgıçlar, salı günü, kurtarma ekiplerinin kayıpların mahsur kalmış olabileceklerine inandıkları 56 metrelik Bayesian lüks gemisinin batık kısmına ulaşmaya çalıştılar.

Kaybolanlar arasında teknoloji girişimcisi Mike Lynch ve genç kızı Hannah Lynch; Morgan Stanley International başkanı Jonathan Bloomer ve eşi Judy; Clifford Chance avukatı Chris Morvillo ve eşi Neda bulunuyor.

Kurtarma ekipleri, teknenin pazartesi günü sabah saat 05.00 sularında fırtınada oluşan hortum tarafından vurulduktan sonra hızla battığı varsayımı üzerine çalışıyor. 

İtalyan sahil güvenliğinden Vincenzo Zagarola, kurtarma görevinin üzerinden 36 saatten fazla bir süre geçmesine rağmen kayıp yolculardan hiçbir iz bulunamadığını doğruladı. Zagarola, “Teknenin içinde olmadıklarını ihtimal dışı bırakmıyoruz ama teknenin hızla battığını biliyoruz. Kayıp olan altı kişinin dışarı çıkmak için zamanları olmayabileceğini düşünüyoruz" dedi. 

İtalya İtfaiye Teşkilatı Dalgıçlar Ulusal Direktörü Giuseppe Petrone, uzman dalgıçlardan oluşan ekibinin yelkenlinin gövdesinde bir gedik tespit etmeyi başardığını ve kayıp altı kişinin cesetlerini bulmayı umdukları kamaralara ulaşmak için bir geçit açmaya çalıştıklarını söyledi.

Bulunan ceset, geminin şefine ait çıktı

İtalyan sahil güvenliği dün, pazartesi günü bulunan bir cesedin geminin şefi Recaldo Thomas'a ait olduğunu doğruladı. Kanada ve Antiguan çifte vatandaşlığına sahip olan Thomas gemideki 10 mürettebattan biriydi. Şu ana kadar aralarında teknenin sahibi Lynch'in eşi Angela Bacares ve annesiyle birlikte bir yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 15 kişi kurtarıldı.

Lynch, 90'lı yılların ortalarında İngiltere teknoloji sahnesinin parlayan ışıklarından biri haline gelen yazılım şirketi Autonomy'nin kurucularından.

Bir zamanlar İngiltere'nin Bill Gates'i olarak tanımlanan Lynch, Autonomy'nin ABD'li teknoloji şirketi Hewlett-Packard'a 11.1 milyar dolara satılmasıyla ilgili dolandırıcılık iddialarına karşı geçtiğimiz on yılın çoğunu mahkemede adını savunarak geçirdi.

Bir yıldan fazla bir süre ev hapsinde yaşadıktan sonra 59 yaşındaki Lynch, haziran ayında San Francisco'daki jüri tarafından beraat ettirildi.

"Bu büyüklükte bir geminin bu kadar çabuk battığını hiç görmemiştim"

Bayesian'ın yanında bulunan bir yelkenlinin kaptanı olan 69 yaşındaki Karsten Borner, Lynch ve diğer 21 yolcuyu taşıyan teknenin dakikalar içinde battığını söyledi.

Karsten, “Fırtına bizi de uyandırdı" ve şöyle devam etti:

“Yaptığım ilk şey, gemiye daha fazla denge kazandırmak için yelkenli teknemin motorlarını çalıştırmak oldu. Bayesian'ın da aynı şeyi yapıp yapmadığını bilmiyorum. Görünüşe göre onlar da aniden fırtınaya yakalandılar.

Teknemizi emniyete aldıktan sonra hemen Bayesian'a yaklaştık. Ama çoktan batmıştı. Bu büyüklükte bir geminin bu kadar çabuk battığını hiç görmemiştim. Birkaç dakika içinde geriye hiçbir şey kalmamıştı. Sonra 15 yolcunun bulunduğu salı gördük. Tam bir trajediydi.”

"
"