Dünya
BBC Türkçe

Hizbullah, yeni lider kadrosunun belirlendiğini açıkladı

08 Ekim 2024 15:24

Hizbullah'ın iki numaralı ismi Şeyh Naim Kasım, 'bütün açık pozisyonları doldurduklarını' söyleyerek, örgütün yeni yönetim kadrosunun belirlendiğini açıkladı.

27 Eylül'de İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile birlikte örgüt son bir yılda 20'ye yakın yöneticisini kaybetti.

1991'den bu yana Hizbullah'ın Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Kasım, 8 Ekim'de televizyonda yayımlanan konuşmasında, "Hizbullah'ın komuta, kontrol ve yönetimi organize edildi. Artık acı verici saldırıları atlattık. Tüm pozisyonlar dolduruldu. Boş pozisyon kalmadı" ifadelerini kullandı.

Kasım isimleri, zamanı geldiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Buna ek olarak Kasım, İsrail'in Hizbullah'ın savaşma kabiliyetinin azaldığı yönündeki iddialarını reddetti: 

"Kaynaklarımız ve kabiliyetlerimiz iyi durumda. Komuta ve kontrolümüz sağlam. Son birkaç günde operasyonlarımızın nasıl arttığına bakın.

"Savaş ne kadar uzun sürerse, İsrail kendini o kadar derin bir belanın içinde bulacak."

Lübnan'daki Türkler 9 Ekim'de deniz yoluyla tahliye edilecek

Diğer yandan İsrail ordusu Lübnan'a yönelik hava saldırılarını sürdürüyor. Lübnan basını, İsrail uçaklarının gece saatlerinde Beyrut'un Dahiyeh mahallesini 10 defa vurduğunu yazdı.

Dışişleri Bakanlığı ise başvuruda bulunan Türklerin 9 Ekim'de Beyrut'tan deniz yoluyla tahliye edileceğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu çerçevede, Deniz Kuvvetlerimize ait iki gemimizin bugün Beyrut’a doğru yola çıkması öngörülmektedir. Gemilerimizin toplam kapasitesi yaklaşık 2000 yolcudur" ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri, gerekmesi durumunda tahliye operasyonlarının ilerleyen günlerde devam edebileceğini de vurguladı.

Tahliye için görevlendirilen gemilerin Beyrut'a insani yardım taşıyacağı da belirtildi.

İsrail, Güney Lübnan'ı da vurmayı sürdürüyor. İsrail ordusu, 100 uçak ile bir saat içinde yaklaşık 120 bölgeyi hedef aldığını açıkladı.

Salı sabahı yapılan açıklamada saldırılarda Hizbullah'a ait altyapının hedef alındığını söyledi.

Ayrıca Beyrut'ta Hizbullah komutanlarından Süheyl Hüseyin Hüseyni'nin öldürüldüğü duyuruldu.

İsrail, yaptığı başka bir açıklamada Lübnan'ın güneybatısına yönelik de kara harekâtı başlattığını açıkladı.

İsrail güçleri, geçtiğimiz hafta Lüban'ın güneydoğusuna girmişti.

BBC'nin Sur'daki (Tire) muhabiri Orla Guerin, güney Lübnan'a yönelik savaşın her geçen gün kente daha da yaklaştığını belirtiyor.

İsrail ordusu Gazze ve Lübnan için yeni tahliye uyarıları yayınladı. Ayrıca “yakında deniz bölgesinde operasyon yapacaklarını” belirten İsrail ordusu, "tatilcileri" Avali nehri hattı boyunca ve güneyinde plajda bulunmamaları konusunda uyardı.

Lübnan hükümeti, İsrail'in Hizbullah'a yönelik hava saldırıları nedeniyle 400 binden fazla kişinin Suriye'ye kaçtığını açıkladı.

Hizbullah roketleri Hayfa'yı vurdu

İsrail ordusu, Hizbullah'ın hafta sonundan bu yana İsrail'e roket fırlatmaya devam ettiğini ve pazartesi gecesi itibarıyla fırlatılanların sayısının 190'a ulaştığını kaydetti.

Roketlerin bir kısmı Hayfa ve Tiberya kentlerinde birden çok noktaya isabet etti. İsrail kaynakları 10 kişinin yaralandığını bildirdi.

Hizbullah, Hayfa'daki bir askeri üssü "Fadi 1" füzeleriyle vurduklarını açıkladı. Grup ayrıca Tel Aviv'in eteklerini de roketlerle hedef aldığını duyurdu.

250 binden fazla insanın yaşadığı kuzey liman kenti Hayfa, 2006’dan bu yana ilk kez Hizbullah roketlerinden etkilendi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir
"
"