Dünya

Hintli genç, sosyal medya sayesinde beyin yiyen amipten kurtuldu

30 Temmuz 2024 12:56

T24 Dış Haberler

14 yaşındaki Afnan Jasim, Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletinde yerel bir gölette yüzdükten sonra enfekte olduğu düşünülen, bir beyin yiyen "naegleria fowler" amip türünü yenerek hayatta kalmayı başardı. Doktoru, amipin büyük olasılıkla suyun bulaşımı nedeniyle vücuduna girdiğini belirtti.

Yüzde 97'lik ölüm oranı taşıyan bu hastalıktan, 1971 ve 2023 yılları arasında sadece 8 kişi kurtulabildi.

Uzmanlar, hastalığın tedavisinde zamanında müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Hastalığın belirtileri arasında baş ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma, sert boyun, denge kaybı, nöbetler ve halüsinasyonlar bulunuyor.

Afnan, Kozhikode bölgesindeki yerel bir gölette yüzdükten beş gün sonra bu semptomları yaşamaya başladı. Nöbetler geçirdi ve şiddetli baş ağrılarından şikayet etmeye başladı. Ebeveynleri onu doktora götürdü, ancak Afnan'ın durumu düzelmedi.

46 yaşındaki babası MK Siddiqui, sosyal medyada okuduğu bir bilgilendirme kampanyası sayesinde oğlunun semptomlarını fark etti.

Siddiqui, sosyal medyada Kerala'da bir çocuğun Nipah virüsünden ölümü hakkında bilgi okurken ölümcül beyin yiyen amip hakkında bilgiye rastladığını belirterek, "Enfeksiyon nedeniyle nöbetlerin olabileceğini okudum. Afnan nöbet geçirmeye başlayınca hemen yerel hastaneye götürdüm." dedi.

Nörolog Dr. Abdul Rauf, Amipin özellikle sıcak tatlı su göllerinde bulunduğunu belirtiliyor.

Rauf, "İnsanlar suya atlamamalı veya dalmamalı. Bu, amipin vücuda girmesinin kesin bir yoludur. Su kontamine olmuşsa, amip burun yoluyla vücuda girer. Yüzme havuzlarında bile, insanların ağızlarını su seviyesinin üzerinde tutmaları tavsiye ediliyor. Dolayısıyla, su kaynaklarının klorlanması çok önemli." dedi.

 

"
"