Dünya

Hindistan hükümeti, evlilik içi tecavüzün suç sayılmasına karşı çıktı

04 Ekim 2024 14:16

T24 Dış Haberler

Hindistan hükümeti, Yüksek Mahkeme'ye yazılan ve evlilik içi tecavüzün suç sayılmasını talep eden dilekçelere karşı çıktı.

Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bir erkeğin, eşini cinsel ilişkiye zorlama konusunda temel bir hakkı olduğunu söyleyemeyiz ancak evli kadınları cinsel şiddete karşı koruyacak yeterli yasaya sahibiz. Söz konusu suç oldukça sert ve fazla" denildi. 

Yüksek Mahkeme, bir erkeğin evlilik içinde tecavüzden yargılanamayacağını belirten yasanın değiştirilmesinin talep edildiği dilekçeleri tartışıyor. 

Hindistan'da yapılan bir araştırmaya göre, ülkede evlilik içi şiddet yaygın ve 25 kadından biri kocasından cinsel şiddet görüyor. 

Hükümet'in Yüksek Mahkeme'ye sunduğu 49 sayfalık beyannamede, evliliğin "farklı bir sınıf ilişkisi" olduğu ve yasalar, haklar ve yükümlülüklerden oluşan "tam bir ekosisteme" sahip olduğu belirtildi. 

Evlilik içi tecavüzün suç sayılmasının "evlilik ilişkisini ciddi şekilde etkileyebileceği ve evlilik kurumunda ciddi bozulmalara yol açabileceği" de ifade edildi. 

Raporda ayrıca, evlilikte "eşten makul cinsel erişim beklentisinin devam ettiği" ve evli kadınların haklarını koruyan, aile içi şiddet, cinsel taciz ve saldırıyla ilgili mevcut yasaların bulunduğu da eklendi. 

İçişleri Bakanlığı, evliliğin toplumsal bir kurum olduğunu belirterek, dilekçelerde gündeme getirilen konunun hukuki olmaktan çok toplumsal bir konu olduğunu, dolayısıyla politika belirleme yetkisinin parlamentoya bırakılması gerektiğini söyledi.

 

"
"