Dünya

Hindistan’da kadın doktorun tecavüz edilip öldürülmesinin ardından on binlerce kadın sokağa döküldü: Korkmadan çalışmak için ne kadar daha bekleyeceğiz?

15 Ağustos 2024 13:57

T24 Dış Haberler

Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinde genç bir kadın doktorun tecavüz edilip öldürülmesi protestolara sebep oldu.

Geçtiğimiz hafta, Hindistan’ın Kalküta kentinde bir doktorun tecavüze uğradıktan sonra öldürülmesi üzerine çarşamba günü ülkenin çeşitli noktalarında 'Geceyi Geri Al' yürüyüşü düzenlendi. 31 yaşındaki stajyer doktor, çalıştığı hastanenin seminer odasında yarı çıplak halde ve yaralar içinde bulunmuştu. Gönüllü bir hastane çalışanı konuyla ilgili tutuklandı.

Sosyal media aracılığıyla örgütlenen on binlerce kadın çarşamba gecesi Kalküta kentinde yürüyüşe geçti. Barışçıl geçen yürüyüş sırasında, meşale, mumlar, pankartlar ve Hindistan bayraklarıyla yürüyen kalabalık “Adalet istiyoruz” sloganları attı. Gece yarısında, Hindistan bağımsızlığının 77. yılını geride bıraktığında, protestonun tonu değişti. Göstericiler hep bir ağızdan ulusal marşlarını söylemeye başladılar. 

BBC'nin aktardığına göre gösteriye 13 yaşındaki kızıyla katılan bir kadın “Çocuğum protesto eylemini görsün ve haklarını bilsin” diye konuştu. Bir diğeri “Biz ne zaman bağımsızlığımızı kazanacağız? Korkmadan çalışabilmek için daha ne kadar bekleyeceğiz? 50 sene daha mı?” diye sordu.

Eşzamanlı olarak Kadavpur kentinde düzenlenen yürüyüşe katılan kadınlardan Sanchari Mukherjee, bütün şehrin camlardan kendilerine destek verdiğini, yürüyüşe katılmasalar da göstericilerin yanında olduklarını söyledi. “Bütün genç kadınların öfkeli, incinmiş ve kararlı olduğunu hissediyorum. ‘Adalet istiyoruz’ yürüyüşün marşı oldu, ama bu sadece bir slogan değil” diye konuştu.

BBC’nin Hindistan muhabiri Soutik Biswas’ın aktardığına göre kısıtlı imkana rağmen yürüyüş özenle hazırlandı. Göstericiler tüm kadınları davet ederken erkeklere kapılarını sadece gözlemci ve müttefik olarak açtı. Ayrıca yürüyüş sırasında parti bayrakları ve siyasi sembollerin kullanılmaması yönünde çağrılar yapıldı. 'Geceyi Geri Al' eylemleri, Hindistan’da ilk defa organize edilmiyor. İlk olarak 1978’de yine bir kadının tecavüz edilmesi üzerine Mumbay kentinde yapılan yürüyüş, bugün bir sembol haline gelmiş durumda.

"
"