Dünya

Himalayalar'da 3 gündür kayıp olan dağcılar kurtarıldı

07 Ekim 2024 08:27

T24 Dış Haberler

Himalayalar'da kaybolan dağcılar,  acımasız koşullar altında günler geçirdikten sonra kurtarıldı.

İngiliz Fay Manners ve ABD'li dağcı partneri Michelle Dvorak, yiyecek, çadır ve tırmanma ekipmanlarını taşıyan ipin kopması sonucu Hindistan'ın kuzeyindeki Chaukhamba dağında mahsur kaldılar. 

İkili, 6 bin 96 metreden daha yüksek bir irtifada acil durum mesajı gönderdi ancak arama kurtarma ekiplerinin başlangıçta onları bulmakta zorlandığı ifade edildi. 

Manners, "Çantalarımızı çekmek için kullandığımız ipin gevşek bir kaya parçası tarafından kesilmesinin ardından umutsuzluğa kapıldık. Çantanın dağdan aşağı yuvarlandığını gördüm ve hemen olacakların sonucunu anladım. Güvenlik ekipmanlarımızdan hiçbiri kalmamıştı. Çadırımız yoktu. Akşam için sıcak giysilerimiz yoktu" diye konuştu. 

İkili, acil durum ekiplerine kısa mesaj göndererek arama ve kurtarma çalışmalarını başlatmayı başardı.

Manners, "Hipotermi geçiriyordum, sürekli titriyordum ve yiyecek eksikliğinden dolayı vücudumun ısınmak için enerjisi tükeniyordu. Ertesi sabah bir helikopter gelip bizi aradı ancak yerimizi tespit edemedi. Kötü hava koşulları, sis, yüksek irtifa ve yüzey çok geniş olduğu için bizi bulamadılar. Böylece 24 saat daha geçirdik. Helikopterin bizi göremeyeceğini anladığımız için kendimiz inmemiz gerekiyordu." diye ekledi. 

İpin kopmasıyla sonuçlanan olayın "talihsiz ve çok nadir görülen bir olay" olduğunu ifade eden Manners, "kurtarıldığımızda hayatta kalmanın sevinciyle ağladık" dedi. 

2022 yılında Manners, Mont Blanc'taki Grand Jorasses'in güney yüzündeki Phantom Direct rotasına tırmanan ilk kadın olmuştu. Geçtiğimiz yıl da Pakistan ve Grönland'daki zirvelere başarıyla tırmandı.

"
"