Sağlık

"Hemşire açığı, 1,6 trilyon dolara mal oluyor"

"1 dolarlık yatırım 7 dolarlık getiri sağlıyor"

23 Haziran 2024 07:24

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ, dünyada 29 milyon hemşire olduğunu ve bu alanda büyük bir açık bulunduğunu belirterek, “Hemşire açığı sadece sağlık değil aynı zamanda bir ekonomi sorunu. DSÖ’ye göre yetersiz bakım orta gelirli ülkelerde yaklaşık 1,6 trilyon dolarlık verim maliyeti yaratıyor. Bu aynı zamanda bir istihdam fırsatı. Gençler hemşire olmak istiyor. Daha çok gencin bu alana girmesi hem maliyetleri düşürür hem de istihdamı artırır” dedi.

Hürriyet’e konuşan Karadağ, tüm dünyada sağlık sektörünün hemşireler üzerinde yükseldiğini, bazı ülkelerde bu yükün kaldırılamaz hale geldiğini ve bunun da bir verimlilik sorunu yarattığını belirtti.

Karadağ, “En temel bakıma erişimin aksadığı yerde aynı zamanda ekonomik bir verimlilik kaybından da bahsetmek gerekiyor. Bunun hesabı yapıldı. Tüm dünyada ortalamalar alındığında sağlığın bozulması küresel ekonomiye toplam GSMH’nın yüzde 15 oranında maliyet yükü getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü, yetersiz bakımın düşük ve orta gelirli ülkelerde 1,6 trilyon dolarlık verimlilik maliyetine neden olduğunu açıkladı. Bu önemli bir sorun” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Karadağ, gelişmiş ülkelerde hemşire erişiminin daha iyi durumda olduğunu söylerken, “Gelişmiş ülkelerde yatan her 10 hastadan birinde bir sorun yaşanıyor. Bu da hastane harcamalarının yüzde 13’üne denk geliyor. Enfeksiyon çok önemli. Yapılan hesaplamalar ortaya koydu ki enfeksiyonu önlemek için yapılan her 1 dolarlık yatırım 7 dolarlık getiri sağlıyor" ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - "Hemşireler, iş tanımları dışında çalıştırılıyor; Türkiye'deki ciddi eksiğe rağmen yurt dışına kayıp veriyoruz"