Dünya

Hayvanlar aleminde eşcinsel davranışlarda artış gözlemlendi

26 Haziran 2024 07:58

T24 Dış Haberler

Hayvanlar aleminde eşcinsel davranışlarda artış yaşandığı bildirilirken, bilim insanları çeşitli türler arasındaki davranışları bildirmemekle suçlandı. 

Bonobo şempanzeleri, yunuslar, penguenler ve albatrosların yanı sıra kendi cinsiyetleriyle çiftleşen en ünlü türler arasında yer alıyor. Daha az bilinen eşcinsel türler arasında köstebek fareleri, yer sincapları ve filler bulunuyor.

Ancak eşcinsel eşleşmeleri gören bilim insanlarının çoğunun bunları bildirmediği öne sürüldü. 

PLOS One dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, Toronto Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, hayvanlar aleminde eşcinsel yönelimi ne sıklıkla gözlemledikleri ve bunu ne sıklıkla bildirdikleri konusunda 65 uzmanla görüşme gerçekleştirdi. 

Araştırmacılar, bilim insanlarının yüzde 77'sinin hayvanlarda aynı cinsiyetten davranışlar gözlemlediğini, ancak yarısından azının (yüzde 48) bu konuda veri topladığını ve yalnızca yüzde 19'unun bulgularını yayınladığını ortaya çıkardı. 

Eşcinsel yönelim ve davranışlar, özellikle maymunlar, sincaplar, filler, köstebek fareleri ve orkalar gibi hayvanlarda gözlemlendi ve rapor edilen davranışlar arasında "aynı cinsiyetten üyelerle genital-oral veya manuel-genital temas" yer aldı.