Gündem

Hava trafik kontrolörlerinin ağır çalışma koşulları uçuş güvenliklerini tehdit ediyor

19 Temmuz 2024 10:39

Hava trafik kontrolörleri, düşük ücret, aşırı iş yükü ve angarya çalışma koşullarına karşı başlattıkları "İnisiyatif Almadan Çalışma" eylemi sebebiyle, Türkiye genelinde uçuşlarda ciddi rötarlar meydana geliyor. Başladığında yüzde 20 olan rötar oranları, şu anda yüzde 50 seviyelerine ulaştı. Kontrolörler, 4 bin 200 ek gösterge, mesleki saygınlık ve pilotlarla eşit çalışma koşulları talep ediyorlar.

TIKLAYIN - Uçak rötarlarının ardındaki gerçek: Hava trafik kontrolörlerinin özlük hakları mücadelesi

Evrensel'den Andaç Aydın Arıduru'nun haberine göre, kontrolörlerin çalışma şartları ve yetersiz personel nedeniyle yaşanan bu sorunlar, hava trafiğinin güvenli ve düzenli akışını tehlikeye atıyor. Kontrolörler, özellikle Suriye hava sahasının kapatılmasının ardından artan iş yüküne dikkat çekerek, Avrupa hava sahası birliği üyesi ülkeler arasında en düşük maaşı alan grup olduklarını belirtiyorlar.

DHMİ bünyesinde çalışan yaklaşık 2 bin 500 kontrolör, zorunlu mola haklarını kullanamadıklarını, acil durumlarda bile çalışmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Yöneticilerin eylem süresince baskılarını artırdığı ve kontrolörlerin mesleki statülerinin iyileştirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde mücadele çağrısında bulundukları bildiriliyor.

 

"
"