Gündem

Hatay'daki depremzedelerin zeytinlikleri tehlike altında

"Resmî bir süreç olmadan, tapulu arazilerimizdeki zeytin ağaçlarını söküyorlar. Bu, adeta bir katliam..."

05 Ağustos 2024 07:44

6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya çalışan Hatay'da, yeni bir sorun daha ortaya çıktı. Depremzedeler, arazilerindeki zeytin ağaçlarının gizlice söküldüğünü ve bu duruma karşı yetkililerden yanıt alamadıklarını belirtiyor. Vatandaşlar, "Ortada ne yetki var ne de yetkili" diyerek yaşadıkları çaresizliği ifade ediyor.

Hatay'da yıkıma uğrayan zeytinlikler

BirGün'den İlayda Kaya'nın haberine göre, Hatay'ın Kırıkhan ilçesine bağlı Kurtlusoğuksu köyünde TOKİ’ye devredilen zeytinliklerdeki kıyım, bölge halkının çabalarıyla durduruldu. Ancak Defne ilçesindeki Ballıöz, Çekmece ve Toygarlı mahallelerinde kamulaştırma işlemi yapılmadan zeytin ağaçları tek tek sökülüyor. Afetzedeler, ilgili kurumlara başvurularına rağmen olumlu bir dönüş alamadıklarını aktarıyor.

Tehdit altındaki araziler ve hukuksuz işlemler

Ballıöz Mahallesi’ndeki Çiğdem Arslan, arazisine giren iş makinelerini durdurduğunu, ancak karşılaştığı tehditler ve hukuksuz işlemler karşısında büyük bir çaresizlik içinde olduklarını dile getiriyor. Arslan, "İlgili kurumlar tarafından bir belge sunulmadan, kamulaştırma olmadan işlem yapılıyor" diye ekliyor.

Çekmece Mahallesi’nde yaşayan S.Ö., yol çalışmasının arazisinden geçmesi durumunda tarım ve hayvancılık yapamayacağını, bu durumun geçimini tehlikeye atacağını ifade ediyor.

Yurttaşların çaresiz bekleyişi

Toygarlı Mahallesi’nde ise yurttaşlar, iş makinelerinin önüne geçerek çalışmaları durdurmaya çalışıyor. Bölgedeki yurttaşlar, "Resmî bir süreç olmadan, tapulu arazilerimizdeki zeytin ağaçlarını söküyorlar. Bu, adeta bir katliam" şeklinde konuşuyor.

"
"