Dünya

Hamas, Katar'da yapılacak Gazze ateşkesi müzakerelerinin yeni turuna katılmayacak

14 Ağustos 2024 14:45

T24 Dış Haberler

Hamas, perşembe günü başlaması beklenen Gazze'de barış müzakerelerinin yeni turuna katılmayacağını bildirdi. Karar, olası bir ateşkes ve İran'ın İsrail'e misilleme yapmasının önüne geçilmesi konusunda umutları kararttı. 

ABD, endirekt görüşmelerin yine de perşembe günü Katar'ın başkenti Doha'da yapılmasını beklediğini söyledi. Axios, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın salı günü başlaması planlanan bir Orta Doğu turunu iptal ettiğini bildirdi. 

The Guardian'ın aktardığına göre geçen haftalarda üç üst düzey İranlı yetkili, İran'ın Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine misilleme yapılmasını önleyecek tek şeyin Gazze'de ateşkes konusunda anlaşmaya varılması olduğunu söylemişti. 

İsrail hükûmeti perşembe günü yapılacak görüşmelere bir delegasyon göndereceğini belirtse de Hamas, görüşmelere katılmayacağını; bunun yerine önceden anlaşılan planın uygulanmasını istediğini bildirdi. 

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Abu Zuhri, Reuters'a yaptığı açıklamada, “Hamas, 2 Temmuz'da kendisine sunulan ve BM Güvenlik Konseyi kararı ile Biden'ın konuşmasını temel alan öneriye bağlıdır ve hareket bunu uygulayacak bir mekanizma üzerinde derhal görüşmelere başlamaya hazırdır” dedi.

Zuhri, ''Yeni müzakerelere gitmek, işgalcilerin yeni şartlar dayandırmaya çalışmasına ve daha fazla katliam yapmak için müzakere labirenti oluşturmasına imkan verir'' diye konuştu.

 

 

"
"