Gündem

Halk TV yazarı İsmail Pehlivan: Alevi Dedeleri'ni kimler ötekileştiriyor?

"Son 30-40 yıldır kurulan Alevi sivil toplum örgütlerinin kadroları, Dedeleri Aleviler’den uzaklaştırmak için adeta özel çaba sarf etmektedir"

15 Eylül 2024 08:56

Halk TV yazarı İsmail Pehlivan, bugünkü köşesinde Alevi Dedeleri'nin toplumdan uzaklaştırılmasına yönelik eleştirilerini dile getirdi. Pehlivan, bin yıllık Alevi geleneğinin taşıyıcısı olan Dedeler'in, son yıllarda sivil toplum örgütleri ve Cemevi yöneticileri tarafından dışlandığını iddia etti.

"Dedeler'in toplumsal rolü göz ardı ediliyor"

Pehlivan, Dedeler'in Anadolu Aleviliği'nin toplumsal sorunlarına çözüm üreten ve toplumsal bütünlüğü sağlayan kişiler olduğunu vurguladı. Ancak son 30-40 yılda kurulan Alevi sivil toplum örgütlerinin, Dedeler'i Aleviler'den uzaklaştırmak için çaba sarf ettiğini belirtti. Özellikle Cemevi yöneticilerinin, Dedeler'i kendi anlayışlarına göre şekillendirmek istediklerini ifade etti.

"Bin yıldır Anadolu Aleviliği’nin toplumsal sorunlarını bir sivil toplum örgütü sorumluluğunda yılda bir kez de olsa ziyaret ederek; çözümler üreten ve toplumsal bütünlüğü sağlayanlar Dedeler’dir. Dedeler, Anadolu Alevi Ocak Kurumu’nu temsilen toplumsal sorumluluk sahibidir.

Son 30-40 yıldır kurulan Alevi sivil toplum örgütlerinin kadroları, Dedeleri Aleviler’den uzaklaştırmak için adeta özel çaba sarf etmektedir. Dedeler’in sorumluluklarını yerine getirmek için gösterdikleri özveriye engel olunmaktadır.

Şehirleşmeyle birlikte oluşan Cemevleri’nin yöneticileri kendi anlayışlarına göre Dedeleri şekillendirmek istiyor.

"Alevi toplumunun beli kırılmak isteniyor"

Yazar, Cemevleri'nde yapılan Cem ibadetlerinin formaliteden öteye gitmediğini ve Musahipli Görgü Cemleri'nin yapılmayarak toplumun belinin kırılmak istendiğini söyledi. Ayrıca, Dar-ı Didar'ın kurulmayarak inancın hukuksal yanının boşlukta bırakıldığını ve bunun da canların edep erkândan uzaklaşmasına neden olduğunu dile getirdi.

"Örneğin; Cemevi yöneticisi hata yaptığı için Dede tarafından dara çekildikten bir gün sonra; işyerinden Cemevi sekreterine telefon edip “O Dede’nin maaşını ben veriyorum, söyleyin ceketini alıp gitsin. Yarın geldiğimde o Dede’yi orada görmek istemiyorum.” diyecek kadar pervasız olabiliyor.

Burada amaç Dede’yi tarihsel toplumsal sorumluluğundan uzaklaştırmaktır.

Günümüzde Cemevleri’nde yapılan Cem ibadetleri formaliteden öteye gitmemektedir.

Musahipli Görgü Cemleri yapılmayarak toplumun beli kırılmak isteniyor.

Dar-ı Didar kurulmayarak canlar sorgu sualden geçmiyor. İnancın hukuksal yanı boşlukta bırakılıyor. Dolayısıyla Canlar, edep erkandan uzaklaşıyor.

Alevi Ocakları işlevsiz bir halde bırakılmak isteniyor. Sivil toplum örgüt yöneticileri, Cemevini Ocak yerine ikame etmek istiyorlar..."

"Alevi Dedeleri dışlanıyor"

Pehlivan, Alevi Ocakları'nın işlevsiz hale getirilmek istendiğini ve sivil toplum örgüt yöneticilerinin Cemevini Ocak yerine ikame etmeye çalıştıklarını belirtti. Dedeler'in, bu olumsuzluklara müdahale etmek istediklerinde ise dışlandıklarını ve hatta bazı etkinliklere davet bile edilmediklerini ifade etti.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor

 

 

 

"
"