Dünya

Gazze yanlısı eylemlerle sallanan Columbia Üniversitesi Rektörü Shafik istifa etti

ABD’deki üniversite kampüslerinde Gazze’ye destek protestolarının çıkış noktası olan Columbia Üniversitesi rektörü Minouche Shafik haftalar süren eylemlerden dört ay sonra istifasını açıkladı

15 Ağustos 2024 16:52

T24 Dış Haberler

ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Columbia Üniversitesi’nin rektörü Minouche Shafik, görevde 1 yıl geçirdikten sonra istifa etti.

İstifa kararı, kampüsü saran ve ABD'nin en tartışmalı konularından biri haline gelen Gazze protestolarının dördüncü ayında geldi. Shafik, polise kampüse girme ve Gazze yanlısı protesto yapan öğrencilere müdahale etme izni verdiği için tepki çekmişti. Gösterilerde 100 öğrenci tutuklanmıştı.

Bu, Vietnam Savaşı protestolarından bu yana Columbia kampüsünde gerçekleşen ilk kitlesel tutuklamaydı ve ABD ile Kanada’daki birçok üniversitede benzer protestoları alevlendirdi.

Çarşamba günü öğrencilere ve öğretim üyelerine gönderdiği bir e-postada Shafik, "Topluluğumuzda farklı görüşleri aşmanın zor olduğu bir kaos dönemine tanıklık ettim. Bu dönemde ailem üzerinde büyük bir yük oluştu” yazdı. Shafik, yazısında ayrıca “Şu anda ayrılmanın Columbia'nın karşılaştığı zorlukları aşmasına en iyi şekilde yardımcı olacağını karar verdiğini” belirtti. “Akademik ilkeleri koruyan, herkese adalet ve şefkatle yaklaşan bir yol bulmaya çalıştığını” ekleyen Shafik, yazısını “meslektaşlarımı ve öğrencileri tehdit ve tacize maruz kalmış bulmak üzücü oldu” diye bitirdi.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken ABD üniversite kampüsleri, Gazze protestoları için önemli merkezler haline geldi. Harvard Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü yöneticileri, protestolara karşı takındıkları tutum nedeniyle, ABD Temsilciler Meclisi'nin Eğitim ve İş Gücü Komitesi’ne ifade verdiler. Bu, Harvard Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi rektörlerinin istifasına yol açtı. Shafik, ABD’deki ‘Sarmaşık Ligi’ (Ivy League) üniversitelerinden istifa eden üçüncü rektör oldu.

Shafik'in istifası, geçen hafta üç Columbia Üniversitesi dekanının da istifa etmesinin ardından geldi. Shafik'e göre, bu dekanların Yahudi öğrencilerle ilgili "antisemitik klişeler" kullandığı mesajlaşmalar açığa çıkmıştı. Bu mesajlaşmalar, temmuz başında Cumhuriyetçi Parti'nin liderliğindeki Eğitim ve İş Gücü Komitesi tarafından yayımlandı.

ABD üniversiteleri, Gazze'deki savaş devam ederken önümüzdeki haftalarda akademik yılın başlaması için hazırlık yapıyor. Salı günü, hakim Mark Scarsi, Mayıs ayında kampüste şiddetli protestoların patlak verdiği California Üniversitesi’nde, Yahudi öğrencilerin protestocular tarafından kampüsten uzaklaştırılmasının önlenmesi gerektiğine karar verdi. Hakim, Yahudi öğrencilerin kampüste ayrımcılık gördüğünü, öğrencilerin kontrol noktalarından geçiş yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. Üniversite yönetimi ise bu noktaların dışarıdan kışkırtıcılar tarafından kurulduğunu ve karara karşı çıkılacağını açıkladı.

"
"