Dünya Basınında Bugün

Gazze'de ölü sayısı 40 bini aştı ama bu sayı bile gerçeği yansıtmıyor; Doha'daki ateşkes görüşmeleri sürecek | Dünya Basınında Bugün

16 Ağustos 2024 09:52

T24 Dış Haberler

İngiliz Challenger 2 tanklarının Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik sürpriz sınır ötesi saldırısında kullanıldığı ortaya çıktı. İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının üzerinden 10 ay geçerken, sağlık yetkililerine göre ölü sayısı 40 bini geçti. Ancak bu sayı bile Filistin'deki gerçek kaybı yansıtmıyor çünkü sadece teslim alınan ve gömülen cesetleri içeriyor. ABD hükûmeti ilk kez ilaçlar için daha düşük fiyat pazarlığı yaparak ağır sağlık hizmetleri maliyetlerini dizginleme çabalarında bir dönüm noktası yarattı. 10 reçeteli ilaç için yeni fiyatlar açıklandı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'de ateşkes ve rehine görüşmelerinin cuma günü de devam edeceğini söyledi. Atina yakınlarında 10 bin hektarlık bir alanın yanmasına neden olan yangınla ilgili soruşturmaya yakın kaynaklar, müfettişlerin hatalı bir elektrik kablosunun Yunanistan'ın bu yılki en kötü orman yangınına neden olmuş olabileceğinden şüphelendiklerini söyledi. Ukrayna, Kiev'in Rusya'nın güneybatısındaki Kursk bölgesine saldırısı sırasında yakalanan mahkûmların takası için Washington ile müzakerelere başladığını açıkladı. 

16 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Daily Telegraph | Ukrayna, Rus topraklarına sınır ötesi baskında İngiliz tanklarını kullandı

İngiliz Challenger 2 tanklarının Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik sürpriz sınır ötesi saldırısında kullanıldığı ortaya çıktı.

Britanya'dan bir askeri kaynak, Kiev'in Kursk bölgesindeki saldırısını sürdürdüğü sırada tankların ilk kez Rus topraklarında konuşlandırıldığını doğruladı.


The Guardian | Gazze'de 40 bin olarak açıklanan ölü sayısı kaybın gerçek boyutunu gizliyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının üzerinden 10 ay geçerken, sağlık yetkililerine göre ölü sayısı 40 bini geçti. Ölenlerin çoğu sivil ve toplam sayı Gazze'nin savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yüzde 2'sini oluşturuyor.

Ancak bu rakam bile Filistinlilerin kayıplarını tam olarak anlatmıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sahra Hastaneleri Müdürü Dr. Marwan al-Hams, “40 bin rakamı sadece teslim alınan ve gömülen cesetleri içeriyor” dedi ve “Kayıp olan ya da enkaz altında olduğu bilinen kişileri de ölü listesine dahil etmek için yeni prosedürler deneniyor ancak henüz onaylanmadı" diye ekledi. 


The Wall Street Journal | ABD hükûmeti ilk kez ilaçlar için düşük fiyat pazarlığı yaptı

ABD'de Medicare yeni müzakere edilen ilaç maliyetlerini açıkladı. ABD hükûmeti ilk kez ilaçlar için daha düşük fiyat pazarlığı yaparak ağır sağlık hizmetleri maliyetlerini dizginleme çabalarında bir dönüm noktası yarattı. 

İlaç şirketleriyle yapılan görüşmelerin ardından federal hükümet 10 reçeteli ilaç için ödeyeceği yeni fiyatları açıkladı.

Kanser ve diyabet gibi ciddi hastalıklar için kullanılan bu ilaçların devlete toplam maliyeti yılda 50 milyar dolardan fazla.


Al Arabiya | Katar'daki Gazze ateşkes görüşmelerinin yeni turu bugün devam edecek

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'de ateşkes ve rehine görüşmelerinin cuma günü de devam edeceğini söyledi.

Filistin bölgesinde 10 aydır süren çatışmaları sona erdirmek ve 115 İsrailli ve yabancı rehinenin evlerine dönmesini sağlamak amacıyla yürütülen görüşmeler, Hamas lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e misilleme yapma noktasına geldiği bir dönemde başlatılmıştı. 


eKathimerini | Yunanistan'da 10 bin hektarlık alanı küle çeviren yangın elektrik kablosundan çıkmış olabilir

Bir kadının ölümüne ve Atina yakınlarında 10 bin hektarlık bir alanın yanmasına neden olan yangınla ilgili soruşturmaya yakın kaynaklar, müfettişlerin hatalı bir elektrik kablosunun Yunanistan'ın bu yılki en kötü orman yangınına neden olmuş olabileceğinden şüphelendiklerini söyledi.

Yangın, 11 Ağustos'ta başladı ve bir gün içinde başkente 35 kilometre uzaklıktaki Varnavas kasabası açıklarındaki bir ormandan Atina'nın, bazıları daha önce hiç orman yangını görmemiş olan kuzey banliyölerine yayıldı.

Yetkililer, 76 yaşındaki bir adamın evinin dışındaki ahşap elektrik direğine askıyla tutturulmuş gevşek bir kablonun yangını tetiklemiş olabileceğini söylediğini aktardı.


The Moscow Times | Ukrayna, Kursk mahkûmlarının değişimi için Rusya ile görüşmeler yapıldığını açıkladı

Ukrayna'nın insan hakları komiseri Dimitro Lubinets, Kiev'in Rusya'nın güneybatısındaki Kursk bölgesine saldırısı sırasında yakalanan mahkûmların takası için Washington ile müzakerelere başladığını söyledi.

Lubinets, "Rus insan hakları komiseri Tatiana Moskalkova ile proaktif bir görüşme oldu" diyerek görüşmelerin yakında ilerleyeceğine dair umutlarını dile getirdi.

Lubinets, Kiev'in Cenevre Sözleşmesi'ne dayalı takas süreçlerini “her zaman” sürdürmeye hazır olduğunu söyledi ancak Moskova'yı bundan kaçınmak için “yeni nedenler bulmakla” suçladı.

"
"