Dünya

Gazze'de çocuk felci ile mücadele için aşı kampanyası yeterli değil

Gazze'de yeniden ortaya çıkan çocuk felci hastalığı ile mücadelede aşı kampanyası başlatıldı ancak savaş şartları sağlık hizmetlerini zorlaştırıyor

03 Eylül 2024 10:53

T24 Dış Haberler

7 Ekim'den bu yana İsrail ordusunun ağır saldırısı altında olan ve tüm altyapı, sağlık hizmetleri yerle bir edilen Gazze, yüksek derecede bulaşıcı ve ölümcül çocuk felci hastalığı ile mücadale ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre Gazze’deki 36 hastaneden 31’i İsrail saldırıları sonucu hasar gördü veya yok oldu. Gazze Şeridi’nde yaşayan 2 buçuk milyon insanın büyük çoğunluğu yerinden edilmiş durumda ve hijyenik olmayan, çok kalabalık geçici kamplarda yaşıyor. Hepatit, zatürre ve dizanteri gibi hastalıklar yaygın olarak görülüyor.

Şimdiye kadar 40 binden fazla hastalık kaynaklı ölüm kaydedildi

Sağlık Bakanlığı tarafından, Hamas kontrolündeki topraklarda şimdiye kadar 40 binden fazla insanın hastalık kaynaklı ölümü kaydedildi. 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı da 40 bini aşmış durumda. 

Sağlık çalışanlarının son endişesi, geçtiğimiz hafta Gazze’de, son çeyrek asırdır ilk defa görülen tip 2 çocuk felci. Bulaşıcı hastalık, özellikle bebekler ve küçük çcocuklarda felç ve ölüme neden oluyor.

Hastalık belirtisi göstermeyen ama enfekte olan yüzlerce kişi olabilir

Gazze Şeridi 1999’de çocuk felci virüsünden arındırılmıştı, ancak geçtiğimiz temmuz ayında atık su tesislerinden birinde virus tespit edildi. İlk vaka, geçen hafta bir bacağı felç olan 10 aylık bir bebekte rapor edildi. Bebeğin, savaş nedeniyle çocuk felcine karşı aşılanamamış olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hastalık belirtisi göstermeyen ancak enfekte olan yüzlerce kişi olabilir.

640 bin çocuğun en az yüzde 90'ı iki doz aşılanmalı

Çocuk felcinin yeni nesil arasında yeniden ortaya çıkmasını önlemek için Birleşmiş Milletler ve yerel sağlık yetkilileri tarafından yürütülen geniş kapsamlı bir aşı kampanyası şu anda devam ediyor. Hastalığın yayılmasını önlemek için Gazze’deki 640 bin çocuğun en az yüzde 90’ının iki doz aşılanması gerekiyor.

Unicef Filistin’den Jose Lainez Kafati, “Çocuk felci aşılamasını başarsak da yardım erişimindeki eksikliklerden kaynaklanan diğer ciddi sorunlar hala ele alınmamış durumda. Sağlık sisteminin tamamen çökmesi, sanitasyon ve su altyapısının neredeyse tamamen yok olması, yerinden edilmiş aileleri salgın hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor” diye konuştu.

Hamas ve İsrail, önümüzdeki birkaç gün boyunca sabah 6’dan öğleden sonra 3’e kadar insanî duraklamalar konusunda anlaştı. Aşı ekipleri, önce Gazze’den başlayarak daha zor ulaşılabilir bölgelere geçmeden önce 160 noktayı ziyaret etmeyi hedefliyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı, operasyonun ilk gününde 72 bin 600 çocuğun aşılandığını belitiyor.

"
"