Gündem

Gaziantep Furkan Apartmanı davası öncesinde ailelerden açıklama: Katiller en ağır şekilde ceza alsınlar

19 Temmuz 2024 11:23

Furkan Apartmanı'nda yakınlarını kaybedenler, bugün görülecek karar duruşması öncesi Nizip Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı. Furkan Apartmanı enkazında iki kızını ve eşini kaybeden Özlem Taşdemir, "Canlarımızı bizden alan katiller en yüksek cezayı alsınlar" dedi.

Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Mimar Sinan Mahallesi'nde 51 kişinin yaşamını yitirdiği Furkan Apartmanı ile ilgili 4'ü tutuksuz, 2'si firari 6 sanık hakkında ayrı ayrı 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi. Duruşma öncesi Nizip Adalet Sarayı çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü.

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı; CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, CHP Gaziantep Milletvekilleri Melih Meriç ve Hasan Öztürkmen ile Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da takip etti. 

Nizip Adliyesi önünde açıklama

Furkan Apartmanı'nda yakınlarını kaybedenler ve milletvekilleri bugün görülecek karar duruşması öncesi Nizip Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı. 

"Deprem değil cinayet"

Enkaz yığınına dönen apartmanda 19 yaşındaki oğlu Emre Şahin'i kaybeden Seçkin Şahin, "17 aydır verdiğimiz adalet mücadelesinin artık sonuçlarını almak istiyoruz. 51 canımızı kaybettik ve çok ağır şeyler yaşadık. Bina, Nizip'te yıkılan tek bina. Bunun deprem değil cinayet olduğunu söylemek istiyorum. Bu problem bilirkişi raporlarıyla da kanıtlandı. Ben, sanıkların en üst sınırdan ceza almasını istiyorum" dedi.

"Mahkeme iktidarın baskısı altında"

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen de yaşanan hukukî süreç hakkında şöyle konuştu:

"Bu dava Türkiye'de deprem davaları içerisinde karara bağlanacak ilk dava olacak. Ama ilginçtir ki, Türkiye'de yaklaşık 190 tane dava görülüyor. Bu 190 davanın da savcıları da sanki birbirleriyle haberleşmiş gibi. Bilinçli taksirden dava açtılar, iddianame hazırladılar, mütalaa veriyorlar. Oysa biz biliyoruz ki bir alt kattaki mahkemeyle bir üst kattaki mahkeme genellikle aynı görüşte olmaz. Benzer davalarda savcılar değişik taleplerde bulunurlar.

Mahkeme talebinden çok, farklı kararlar verirler. Ama ne gariptir ki 190 davanın 190'ında da benzer mütalaalar veriliyor ve bilinçli taksirden hüküm kurulması, karar verilmesi talep ediliyor. Bu nedenle ilk olacak bu karar bir emsal olacaktır, örnek olacaktır. Mahkeme de iktidarın baskısı altında. İktidarın yönlendirmesiyle bilinçli taksirden mi karar verecek yoksa vatandaşın beklentisini karşılar bir şekilde gerçeklere uygun olarak olası kasttan mı karar verecek onu da göreceğiz. Eğer bilinçli taksirden karar verecek olursa bunun takipçisi olacağız ve diğer davalara örnek olması için peşini bırakmayacağız."

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca: Adalet mücadelesi ülke genelinde yükseliyor

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 6 Şubat'tan bu yana Türkiye genelinde yükselen adalet mücadelesine dikkat çekti. Özellikle depremden etkilenen 11 ilde yıkılan binalarla ilgili devam eden davalarda, ailelerin adalet arayışının somut bir örneği olarak Furkan Apartmanı davasını işaret etti. Karaca, "Bu davalarda ailelerin yaşadıkları acıların ve çektikleri çilelerin bir nebze olsun dineceğini umuyoruz. Mahkemeden, sadece Furkan Apartmanı için değil, tüm Türkiye'deki deprem suçlarına yönelik adaletli bir karar bekliyoruz," dedi.

Karaca ayrıca, bu davalarda kamu görevlilerinin yargılanmamasını eleştirdi ve bilirkişi raporlarına dayanarak bu suçlara göz yumanların da sorumluluklarının altını çizdi. Vekil, "Çıkan adaletli karar, bu suçlara göz yuman kamu görevlilerinin de yargılanmasının kapısını açacaktır," şeklinde konuştu, bu davalardan gerçek anlamda bir adalet beklediklerini vurguladı.

"Suçlular ve katiller en ağır cezayı alsınlar"

Enkaz altında kızlarını ve eşini kaybeden Özlem Taşdemir de "Biz 51 canımızı kaybettik. 17 aydır adalet mücadelesi veriyoruz. Binamızın önünde adalet nöbetimizi tuttuk, adalet yürüyüşümüzü yaptık sesimizi duyurmak için. Şu an bugünkü mahkemeden istiyoruz ki en yüksek cezayı alsınlar. Suçlular, katiller, canlarımızı bizden alanlar en yüksek cezayı alsınlar. Adil bir sonuç istiyoruz ki diğer davalara da örnek olsun bu sonuç" ifadesini kullandı.

"Adalet bir gün herkese lazım olacak"

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise “Yakınlarını yitirmiş aileler Türkiye’nin her yanında mücadele veriyor. Bu yargılamalar sağlıklı doğru yapılırsa, bundan sonra inşaat mühendisi, sorumlusu yapıları buna göre dikkatli yapmalılar ki önümüzdeki süreçte can kaybı yaşanmasın. Umarım bugün Furkan Apartmanı davası adil bir şekilde sonuçlanacak” dedi.

Milletvekili Melih Meriç adalet arayışını vurguladı: Bir gün herkese lazım olacak

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Türkiye'deki adalet sistemi ve mağdur ailelerin yaşadıkları üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Meriç, "Bu kadar canı yanmış mağdur aileler maalesef adalet arıyor. Türkiye'de insanların adalet arayış şekillerine, adalete güvenmemelerini şu an ki gördüğümüz pozisyonda bütün Türkiye'ye ilan ediyoruz," diyerek adalet sistemine olan güvensizliği eleştirdi.

Meriç, çeşitlilik gösteren bilirkişi raporlarına dikkat çekti ve bu raporlardaki sıkıntılara işaret etti: "Eğer sizin ortaya koyduğunuz bilirkişi raporlarında bir sıkıntı varsa burada bir soru işareti koymak lazım. Biz şuna inanıyoruz; eğer sizin canınız aynı şekilde yansaydı bu şekilde davranabilir miydiniz?" şeklinde konuştu.

Vekil, adalet sisteminin yetersizliklerine ve özellikle kamu görevlilerinin yargılanmamasına vurgu yaptı: "Bu kadar hata var ortada bilirkişi raporundan ortaya çıkan, peki kamu görevlileri nerede? Bunları yapanlar bir şekilde yargılanıyor, eğer doğruysa, ama bunlara izin veren kamu görevlileri burada yok. Demek ki adalet henüz daha Türkiye'de yerine oturmamıştır."

Meriç, ailelerin yanında olduklarını ve onların haklarını savunacaklarını belirterek, adalet arayışının kolektif bir çaba gerektirdiğini ifade etti: "Biz ailelerin her zaman yanında olacağız, onların haklarını da savunacağız. Adalet arayışını da hep birlikte gerçekleştireceğiz ama unutmasınlar ki adalet bir gün herkese lazım olacak."

Ne olmuştu?

Furkan Apartmanı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan ve ilçede can kaybının yaşandığı tek bina olarak kayıtlara geçmişti. Deprem sonucu yıkılan binada 51 kişi yaşamını yitirmişti.

Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamede sanıklar;  binanın yıkılmasında ihmali bulunduğu belirlenen fenni mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan ile binada sahip oldukları daire ve iş yerlerinde kolon kestikleri iddia edilen Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep etmişti. Bina müteahhitlerinden Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever ise firari. Sever kardeşlerle ilgili davanın geçen mart ayında görülen 4. duruşmasında, yakalanamadıkları ve yurt dışına çıkmış olabilecekleri gerekçesiyle haklarında kırmızı bülten çıkarılması ve yeni bilirkişi raporu istenmesi kararlaştırılmıştı.

26 Nisan'da görülen 5'inci duruşmada Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden gelen yeni bilirkişi raporunun okunmasının ardından tutuklu sanıklar, kolon kestikleri yönündeki iddiaların doğru olmadığını yineleyerek tahliye talebinde bulunmuştu. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Eyüp Öğüt, Faik Öğüt ve Nejdet Alpay'ın tahliyesine karar vermişti. Aynı celsede mahkemenin tutukluluğuna devam kararı verdiği binanın fenni mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan ise avukatının itirazı üzerine serbest bırakılmıştı. Firari sanıklar Sever kardeşlerin avukatı Ersan Şen, müvekkilleri hakkında kırmızı bülten kararının kaldırılması ve tutuklanmama güvencesine yönelik talepte bulunmuş, bu talep duruşma salonunda tepki toplamıştı.

31 Mayıs'ta görülen 6. duruşmada savcılık, sanıklardan Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ile Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan üst sınırdan ceza, Nejdet Alpay için ise beraat talep etmişti. Acılı aileler karar duruşması öncesi Nizip'te "adalet nöbeti" tutmuş ve "adalet yürüyüşü" gerçekleştirmişti. (ANKA)

"
"