Gündem

Furkan Apartmanı davasında karar | 51 kişi öldü, yalnızca 1 sanık ceza aldı; aileler isyan etti

"Bu binanın yıkılmasında hiç mi kamu görevlisi sorumlu değil? Adalet arıyoruz"

19 Temmuz 2024 12:33

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Furkan Apartmanı davasında sanık Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay'a beraat, mühendis Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Firari sanıklar Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever'in dosyası ayrıldı. Depremde yakınlarını kaybedenler, adliye önünde karara tepki gösterdi.

6 Şubat 2023 depremlerinde Gaziantep'in Nizip ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'nde 51 kişinin yaşamını yitirdiği Furkan Apartmanı ile ilgili 4'ü tutuksuz, 2'si firari 6 sanık hakkında ayrı ayrı 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi. Duruşma öncesi Nizip Adalet Sarayı çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Furkan Apartmanı'nda yakınlarını kaybeden aileler ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Eyüp Öğüt duruşmaya katılırken, diğer sanıklar Faik Öğüt, Nejdet Alpay ve Yılmaz Şahin Yurtyapan duruşmaya katılmadı. Firari müteahhitler Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever'in avukatı Ersan Şen de duruşmaya katılmadı. CHP’li ve EMEP’li milletvekilleri de duruşmayı takip etti.

Savcı mütalaasını açıkladı

Duruşmada ilk olarak cumhuriyet savcısı mütalaasını açıkladı. Savcı, tutuksuz yargılanan dört sanıktan Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ile Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan üst sınırdan ceza, Nejdet Alpay için beraat talep etti.

"Bizim ailemizi parçaladılar"

Savcının mütalaasının ardından yakınlarını kaybedenlerin ailelerine söz verildi. 

Selin Şahin: "Nizip 4. derece deprem bölgesi. Nizip'te 40 bin içerisinde sadece Furkan Apartmanı yıkıldı. Ben orada kardeşimi kaybettim. Kararı vicdanınıza bırakıyorum."

Hasip Şahin: "Acımız çok büyük. Bu binanın yıkılmasında hiç mi kamu görevlisi sorumlu değil? Adalet arıyoruz."

Enkazdan 28 saat sonra çıkan yurttaş: "Kamu görevlilerinin de yargılanmasını istiyorum."

Özlem Taşdemir: "2 kızımı ve eşimi kaybettim. Oğlum ve ben yaralı olarak çıktık. Bizim ailemizi parçaladılar, bizim içimizi yaktılar. Biz acı yaşarken, serbest bırakılanlar gülüp eğleniyor. Sanıkların olası kastla yargılanmasını istiyoruz. Kararı vicdanınıza bırakıyoruz."

Seçkin Şahin: "Ben 19 yaşındaki pırlanta gibi çocuğumu kaybettim. Kolon kesenler hayatlarına devam ediyor, benim oğlum mezarda. Bizim canlarımızı geri veremeyeceksiniz. Adaleti verin. Ben olası kastla yargılanmalarını istiyorum. Kamu görevlilerinin yargılanmasını istiyorum."

Elif Buse Kaplan: "Deprem ülkesinde kolon kesmek, asma kata daire yapmak, bunlara elektrik, su, doğal gaz bağlamak bile bile ölüme sebebiyet vermek değilse nedir? Bu açık bir kasttır. Ben buradan çıkıp ailemin mezarına gideceğim, onlara çocuğunuz, ablanız sizin hakkınızı sonuna kadar savundu, adalet kazandı, rahat uyuyun demek istiyorum... ‘Adalet mülkün temelidir’ diyorsunuz, temel yoksa mülk de adalet de yoktur. Bize adaleti temel yapın."

Müşteki avukatları da savcının mütalaasına katılmadıklarını belirtti. Sanıkların olası kast suçundan yargılanmasını talep etti. 

"En tepeden..."

Duruşmada söz alan Gaziantep ÇHD yöneticisi avukat Ergin Sözen ise şöyle konuştu:

"Bu şehirde İl Afet Eylem Raporu hazırlanmış, rapora uygun bir tek adım atılmamış. Ben kendim bizzat valiliğe yazı yazdım, önceki davalarda savcılar bunu bile yapmadılar. Valilik bir paragraf cevap verdi: 'İtfaiyeyi bilgilendirdik. Organize Sanayi bölgesine bilgi verdik!' Yaptığı bu kadar. Görev ihmali var.

Burada kolon keseni, kaçak kat çıkanı, eksik malzeme kullananı yargılıyorsunuz. Peki, Furkan Apartmanı'nı denetlemeyenler, ta en tepeden itibaren üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeyen devlet görevlileri ne olacak? Bunları söyleyince sanık müvekkilleri 'iddianameye ve mütalaaya bağlı kalın' klişesine sarılıyorlar. Ama zaten iddianame ve mütalaa eksik. Siz de bu eksik iddianame ile karar verirseniz, hukuka ve etiğe aykırı bir karar vermiş olursunuz. Sanıkların olası kastla yargılanmalarını ve sorumluluğu olan tüm devlet kurumlarının ve kamu görevlilerinin hepsinin yargılanmasını talep ediyoruz."

Savcı "kamu görevlileri" hakkında soruşturma izni verildiğini açıkladı 

Ailelerin kamu görevlilerin yargılanmasıyla ilgili taleplerini dile getirmeleri üzerine, Cumhuriyet savcısı, Furkan Apartmanı'na ilişkin kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verildiğini, kamu görevlilerinin karara itiraz ettiğini ve sürecin devam ettiğini açıkladı.

"Kolon kesmedim"

Sanık Eyüp Öğüt önceki duruşmada yaptığı beyanlarını tekrarladı. Öğüt, "Kesinlikle kolon kesmedim, tadilat yapmadım, 1+1 dairem yok" dedi. Diğer sanıkları ise avukatları savundu.

Sanık Yılmaz Şahin Yurtyapan'ın avukatı Yaşar Sağlam, ailelerin adalet mücadelesinin basında yer almasıyla, davanın siyasi bir dava geldiğini iddia etti. Avukat Sağlam, "Bu davada sanıklar baskı altında. Bu davanın başka bir şehre atanmasını ve başka bir heyetin bakmasını istiyorum. Müvekkilim 70 yaşında sağlık problemleri var. Müvekkilim cezaevine girerse suçsuz yere diri diri mezara gömmüş olacaklar" diye konuştu. Yaşar Sağlam, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde İYİ Parti'den Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmuştu.

Bir diğer sanığın avukatı da daha önce müvekkilinin cezaevinde 25 kilo verdiğini söyledi.

Duruşmaya ara verildi 

Mahkeme heyeti, sanık Eyüp Öğüt'e son sözünü sordu. Öğüt,  "Ben aklanmak istiyorum. Ben suçlu değilim" dedi. Heyet kararın saat 15.00'te açıklanacağını belirterek duruşmaya ara verdi.

Karar açıklandı 

Aranın ardından mahkeme heyeti saat 15.50'de kararını açıkladı. Mahkeme, sanık Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay'a beraat, mühendis sanık Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 20 yıl hapis cezası verdi. Cezada indirim uygulayarak 16 yıl 8 ay hapse hükmeden heyet, sanığın mesleğini 3 yıl yapmasının yasaklanmasına karar verdi.

Sanıklar Faik ve kardeşi Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay hakkında delil yetersizliği nedeniyle beraat kararı veren mahkeme, firari sanıklar Hasan Hüseyin Sever ile Abdullah Devrim Sever'in dosyasının ayrılmasına hükmetti.

Mahkeme ayrıca kesilen kolonla ilgili sorumluların bulunmasına yönelik Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Kararın ardından Furkan Apartmanı'nda yakınlarını kaybeden aileler adliye önünde karara tepki gösterdi.(ANKA) 

 

 

"
"