Kültür-Sanat

Fransız aktör Alain Delon 88 yaşında hayatını kaybetti

Gençliğinde başı beladan kurtulmayan Delon'un hayatı Cannes'da değişti, Fransa'nın en büyük yıldızlarından biri oldu

18 Ağustos 2024 09:59

T24 Dış Haberler

Katil, çeteci ve suikastçı rolleriyle milyonlarca sinemaseverin kalplerine kazınan Fransız aktör Alain Delon, 88 yaşında hayatını kaybetti. 

2019 yılında bir inme geçiren Delon, bu tarihten beri ciddi sağlık sorunları yaşıyor ve nadiren Fransa'nın Val de Loire bölgesindeki evinden çıkıyordu. 

Kendisi bu benzetmeyi sevmese de mavi gözleri ve yakışıklılığı nedeniyle sıkça "Fransız Frank Sinatra" diye anılan Delon'un pazar sabahı hayatını kaybettiği belirtildi. 

Delon, ABD'li sinema devleriyle birlikte rol alsa da hiçbir zaman büyük bir Hollywood yıldızı olmadı, ancak bu dünyanın en tanınan aktörlerinden biri olmasının önüne geçmedi. Fransız yıldızın en ünlü Hollywood rolü, Burt Lancaster ile birlikte oynadığı 1973 tarihli Scorpio'daki "çaylak suikastçı"ydı. 

8 Kasım 1935'te Paris'in hemen dışında doğan Delon, 4 yaşında ebeveynleri boşandıktan sonra bir koruyucu ailenin yanına verildi. 

En az bir kez evden kaçan ve okuduğu yatılı okullardan birçok kez kovulan Delon, 17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri'ne katıldı ve o dönem Fransa kontrolünde olan Fransız Hindiçini'nde görev yaptı. Delon'un başı burada da çalıntı bir araba yüzünden belaya girdi. 

50'li yılların ortasında Fransa'da bir gıda halinde hamallık yapmaya başlayan Delon, daha sonra bohem Germain des Pres bölgesindeki kafelerde zaman geçirmeye başladı. 

Burada Fransız aktör Jean-Claude Brialy ile zaman geçirmeye başlayan Delon, ilk kez onunlar Cannes Film Festivali'ne gitti. Delon burada ABD'li bir yetenek avcısının dikkatini çekti. 

1957 tarihli "Quand la femme s'en mele" filmi, Delon'un rol aldığı ilk yapımdı. 

Delon, en son 2019 yılında Cannes Film Festivali'nde onur ödülünü almak için kamu önünde görülmüştü.. 

Delon'un son yılları, bakımı konusunda aile fertlerinin birbirlerine açtığı davayla ilgili tartışmalarla geçti. 2024'ün Nisan ayında bir hakim, Delon'un varlıklarını artık tek başına yönetemeyeceğine karar verdi. 

"Alain Delon, son yıllarda sıklıkla dile getirdiği ölüme kavuşmuş oldu"

T24 Yazarı Alex Akimoğlu, sosyal medya hesabından hayatını kaybeden Alain Delon için şöyle yazdı:

"Fransız sinemasının altın çağını yaşadığı yıllarda Melville, Clement , Verneuil, Visconti, Godard gibi dönemin usta yönetmenlerine ilham veren aktör Alain Delon aramızdan ayrıldı. Henüz 25 yaşında iken mükemmel fiziği ve manyetik çekiciliği dünyaca ünlenmiş, ismi Fransa ile eşleşmişti. Ancak o yakışıklılığın derinliklerinde yatan ruh hali ve oyun gücü ile değerli bir filmografi yaratmış oldu. Paris yaşantım boyunca birkaç kez sohbet etme şansım olmuş, mütevazi kişiliği beni etkilemişti. Alain Delon, son yıllarda sıklıkla dile getirdiği ölüme kavuşmuş oldu."

"
"