Dünya

Fransa'da hükûmet kurma krizi sürüyor: Macron, sol ittifakın adayını atamayı bir kez daha reddetti, yeni tur görüşmeler başlıyor

Fransa'da başbakanın kim olacağı ve hükûmeti kimin kuracağı belirsizliğini koruyor

27 Ağustos 2024 11:26

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, son turu 7 Temmuz'da yapılan erken seçimlerde en çok milletvekili çıkaran sol koalisyondan bir başbakan belirlemeye reddetti. Fransa'da başbakanın kim olacağı ve hükûmeti kimin kuracağı belirsizliğini koruyor. 

BUSE SÖĞÜTLÜ YAZDI | Fransa'da kaybeden aşırı sağ, sol ittifak birinci; kazananı zaman gösterecek

Cumhurbaşkanı Macron, siyasi çıkmazı kırmak ve "partiler üstü" bir başbakan atayabilmek için parti ve parlamento liderleriyle iki gün süren görüşme trafiği yürüttü. Görüşmeler sonunda Fransa Cumhurbaşkanı, sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) adayını atamama kararı aldığını açıkladı ve bu karar öfkeyle karşılandı. Macron, pazartesi akşamı Elysee Sarayı'nda yaptığı açıklamada, görüşmeleri "adil, samimi ve faydalı" olarak nitelendirse de uygulanabilir bir çözüme ulaşılamadığını ifade etti. 

"Güvenoyu alamayacak"

Macron, Yeni Halk Cephesi (NFP) tarafından kurulacak bir hükûmetin güvensizlik oyu alacağını ve düşeceğini savundu. Macron, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Böyle bir hükümet derhal 350'den fazla milletvekilinin çoğunluğuna sahip olacak ve etkin bir şekilde hareket etmesini engelleyecek. İstişare edilen siyasi liderler tarafından ifade edilen görüşler ışığında, ülkemizin kurumsal istikrarı bu seçeneğin takip edilmemesi gerektiği anlamına geliyor"

Fransa Cumhurbaşkanı, salı günü yani bugün parti liderleri ve kıdemli siyasetçilerle yeni bir istişare turunun başlayacağını da duyurdu. Açıklamada, “Fransız halkının beklentilerinin yüksek olduğu Beşinci Cumhuriyet'in bu eşi benzeri görülmemiş döneminde, devlet başkanı tüm siyasi liderleri sorumluluk ruhu göstererek duruma ayak uydurmaya çağırıyor” denildi.

Yeni Halk Cephesi'nden açıklama

Macron'un açıklamasının ardından NFP, hükûmet kurma görüşmeleri dışındaki başka görüşmelere katılmayacağını açıkladı. 

Geçici sol ittifak, Temmuz ayında yapılan parlamento seçimlerinin ikinci turunda aşırı sağcı Ulusal Ralli'nin (RN) tehdidini savuşturmuştu. 

Koalisyon 577 sandalyeli mecliste en fazla sandalyeyi kazandı ve yeni başbakanın ittifak içinden çıkması gerektiğini savunuyor. NFP, Paris Belediyesinde mali işler müdürü olan 37 yaşındaki ekonomist Lucie Castets'i aday olarak göstermişti. 

 

"
"