Dünya

Annesi kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılıkla suçlandı, Güney Afrika güzellik yarışması finalisti yarışmadan çekildi

09 Ağustos 2024 12:23

T24 Dış Haberler

23 yaşındaki Chidimma Adetshina, Temmuz ayında Miss South Africa güzellik yarışmasında finalist olarak açıklanmasının ardından sosyal medyada yabancı düşmanı saldırılara maruz kaldı ve kabine bakanları da dahil olmak üzere pek çok kişi onun kimlik bilgilerini sorguladı.

Yaşanan kargaşa, yarışmanın organizatörlerinin talebi üzerine, içişleri bakanlığı tarafından Adetshina'nın vatandaşlığına ilişkin bir soruşturma başlatılmasına yol açtı.

Bakanlık yaptığı açıklamada Adetshina'nın annesinin, kızını dünyaya getirdikten sonra Güney Afrikalı bir kadının kimliğini çalmış olabileceğine dair "ilk kanıtların" ortaya çıkarıldığını söyledi. 

İçişleri Bakanı Leon Schreiber, "İçişleri kayıtlarında Chidimma Adetshina'nın annesi olarak kaydedilen kişi tarafından dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı yapılmış olabileceğini düşündürecek nedenler var" dedi.

Bakanlık, Adetshina'nın vatandaşlığı konusunda hukuki danışmanlık aldığını belirterek, yarışmacının o sırada bebek olduğu için iddia edilen yasadışı eylemlere katılmadığını da sözlerine ekledi.

Daha önce hukuk öğrencisi olan Adetshina'nın hem Güney Afrika kimliğine hem de pasaportuna sahip bir Güney Afrika vatandaşı olduğunu ve dolayısıyla tüm yarışmacı uygunluk kriterlerini karşıladığı öne sürüldü. Ancak birçok kişi, Nijerya'daki bağları nedeniyle diskalifiye edilmesi gerektiğini savundu.

Yüksek sesle eleştirenler arasında, göçün önemli bir konu olduğu genel seçimlerdeki aşırı sağcı parti oylarını kazanan kültür ve sanat bakanı Gayton McKenzie de vardı.

 

"
"