Dünya

Filistinli tutukluya işkence yapmakla suçlanan 9 İsrail askeri gözaltına alındı; aşırı sağcılar askeri üssü bastı

Protestocuların askeri üsse girdiği öğrenildi

30 Temmuz 2024 08:36

T24 Dış Haberler

İsrail'de ordu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Sde Teiman gözaltı merkezinde Filistinli tutukluya işkence yapmakla suçlanan 9 asker gözaltına alındı. 

Ordu Radyosu, gözaltına alınan askerlerin hepsinin "tutukluya ciddi şekilde kötü muamele ettiğinden ve kötü muameleyi birlikte gerçekleştirdiklerinden" şüphelenildiğini belirtti.

Kararın duyulması üzerine aşırı sağcı protestocular İsrail'in merkezinde bulunan ve askerlerin sorgulanmak üzere götürüldüğü Beit Lid Üssü'nün önünde toplandı ve polisle çatıştı. Ayrıca protestocuların askeri üsse girdiği öğrenildi. 

Başbakan Netanyahu, , İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) komutanı Herzi Halevi, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog çıkan isyanı sert bir şekilde eleştirdi. Halevi, bu olayların orduya, İsrail'in güvenliğine ve savaş çabalarına zarar verdiğini söyledi.

Aralarında Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in de bulunduğu sağcı milletvekilleri, aşırı sağcı destekçilerine, askerlerin gözaltına alınmasını protesto etmek için Sde Teiman'ın önüne gelmeleri çağrısında bulundu.

Polis, pazartesi gecesi Beit Lid'e giren kalabalığı dağıttıklarını söyledi ve bir açıklamada "birkaç vatandaşın" üsse girdiğini ve "birkaç dakika içinde dağıtıldıklarını" iddia etti. 

Beit Lid'de isyan çıkaran protestocuların bir kısmının İsrail ordusunun üniformalarını giydiği ve silahlı oldukları görüldü.

 

 

"
"