Spor

Jose Mourinho: Fenerbahçe'ye imza atmadan önce ne Aziz Yıldırım'dan ne de başka birisinden izin aldım!

"Benim için hırs, Londra'da yaşamak, bir Avrupa kulübünün başına geçmek değil. İtalya'yı sevdiğim herkes tarafından biliniyor, ama benim hırsım, taraftarlarımızın hayallerini gerçekleştirmek"

Ali Koç & Jose Mourinho

03 Haziran 2024 14:09

Fenerbahçe'de yaşanan yönetim ve transfer gelişmeleri üzerine düzenlenen basın toplantısında Başkan Ali Koç ve yeni teknik direktör Jose Mourinho, önemli açıklamalarda bulundu. Ali Koç, eski başkan Aziz Yıldırım'ın transfer iddialarına cevap vererek, "Islak imzalar atıldığında transferi açıklarız. Sn. Aziz Yıldırım'ın açıklamaları gerçeği yansıtmıyor," dedi.

Jose Mourinho, Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü olarak görevine başlamanın heyecanını dile getirdi: "Artık ben Mourinho değil, Fenerbahçe'nin hocasıyım. İlk iletişimi Mario Branco ve Ali Koç ile gerçekleştirdik. Buraya gelmeme sebep olan bu oldu."

Mourinho, takımın geleceği hakkında, "Transferde isimlerden ziyade, takımı geliştirecek profillere odaklanmamız gerekiyor," şeklinde konuştu ve ekledi: "Eski kulübüm Roma'dan şu anda hiçbir oyuncuya ilgim yok."

Fenerbahçe Sportif Direktörü Mario Branco ise takım hedeflerini net bir şekilde ortaya koydu: "Amacımız transfer şampiyonu değil, Türkiye Ligi şampiyonu olmak." Branco, seçim sürecinin zorluklarına değinerek, "Seçimlerden sonra tam gaz çalışmaya hazırız," ifadesini kullandı.

Jose Mourinho, gelecekteki planlarına dair, "Taraftarların hayallerini gerçekleştirmek benim için önemli. Komfor alanımda olmak istemiyorum," dedi ve Fenerbahçelilere sabırlı olmaları gerektiğini vurguladı: "Taraftarlar çılgın ve talepkar olmalı. Üzerimizdeki baskıyı kaldıramayan oyuncu, Fenerbahçe'de oynayamaz."

Ali Koç, Jose Mourinho ve Mario Branco'nun konuştuğu basın toplantısından önce çıkan notlar şöyle:

Yeni teknik patrondan önce söz alan Başkan Ali Koç, Aziz Yıldırım'ın "Mourinho'yu biz transfer ettik açıklamaları" üzerine: "Transferi yapacağımız zaman, ıslak imzaları attığımız zaman açıklamasını yapıyoruz. Sn. Aziz Yıldırım'ın açıklamaları bir şey ifade etmiyor. İşin gerçeği böyle değildir" dedi.

Jose Mourinho: "Dün buraya gelen, evlerinden televizyonlarından bizi izleyen taraftarlarımıza teşekkür ediyorum. Şu anda iki başkanın ortasında oturuyorum. Eskiden ben Mourinho'yum diye şaka yapardım ama artık ben Fenerbahçe'nin hocasıyım demek istiyorum. 

Benimle ilk iletişime geçen kişi Mario Branco ve Ali Koç oldu. Buraya gelmemi tetikleyen şey bu oldu. Nereye gidersem gideyim çok fazla dedikodu oldu. Transfer konusunda belirli isimler üzerinden değil, takımı geliştirecek oyuncu profillerine odaklanmamız gerektiği üzerinde durduk. Şunu da yüzde 100 söyleyebilirim ki eski kulübüm ROMA'dan hiçbir oyuncuya şu anda ilgi duymuyorum.

Ben serbest durumda bir teknik direktörüm. İmza atmadan önce de kimseden izin almadım. Sn. Aziz Yıldırım ile de bir görüşmem oldu ancak Fenerbahçe'ye gelmek için kendisinden izin almadım.

"Aziz Yıldırım başkan seçilirse kendisiyle çalışır mısınız?" sorusu üzerine:

Ben 2 yıl boyunca Fenerbahçe'nin direktörü olacağım. Ben Ali Koç buradayken kontrat imzaladım. Buradaki seviye çok iyi. Ben istikrar isterim. Sorumluluklarımın da bilincindeyim. İşimiz biraz zor olacak çünkü oyuncularımızın büyük bölümü EURO 2024'te olacak. Ben Aziz Yıldırım ile çalışmak üzere değil Başkanımız Ali Koç ve Sn. Mario Branco'nun sunduğu projeler üzerine buradayım ve imza attım.

Takım olarak haksızlığa uğrarsanız tepkiniz ne olur?

Portekiz'de Türkiye Ligi'ni haftada 2 maç olmak üzere izliyor ve takip ediyordum. Buraya geldim ve Türkiye liglerinin Avrupa'da daha fazla takip edileceğini düşünüyorum. Eğer Fenerbahçe'nin haklarını savunmam için bir duruş göstermem gerekirse bunu iki defa düşünmem.

Öncelikle İsmail Kartal'a kariyerinin devamı konusunda başarılar diliyorum. O'nun kariyeri konusunda buradan yorum yapmam etik olmaz. Ben her zaman oyuncularıma direkt konuşmayı seven bir hocayım, dürüst biriyim. Onların bana da güvenmesini isterim. Takımı görmem ve tanımam için biraz zamana ihtiyacım var. Başkanımız ve Mario takımı geliştirmek istediklerini söylediler. İstikrar her zaman parayla olmaz. Düşünerek ve çalışarak olur.

Ali Koç, haftasonu yapılacak başkanlık seçimleri ve transfer politikası üzerine

"Dünyanın en kolay şeyi, onunla bununla görüşüyorum demektir. Önümüzdeki cumartesi günü daha fazla oy almak için şimdiden bir açıklama yapmayacağız. Popülist davranmayacağız. Hocamızın beklentisi doğrusunda bir transfer politikası izleyeceğiz." dedi.

Mario Branco: "Amacımız Transfer Şampiyonu Değil, Türkiye Ligi Şampiyonu Olmak"

Fenerbahçe'nin Sportif Direktörü Mario Branco, takımın gelecek sezonki hedeflerini net bir şekilde ortaya koydu: "Transfer şampiyonu olmak istemiyoruz; amacımız gelecek sezon ligde şampiyon olmak." Branco, transfer politikalarında dengeli bir yaklaşım sergilediklerini ve kadronun güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek, teknik direktörün vizyonu doğrultusunda takımı nasıl güçlendirebileceklerine odaklandıklarını belirtti.

Branco, "Hocamızın istediği oyuncu profillerini iyi biliyoruz ve pazarda bu profillerdeki oyuncuları tanıyoruz. Ancak şu anda kulübümüz için özel bir dönemden geçiyoruz; seçimler nedeniyle karar almak kolay değil. Önümüzdeki hafta Pazartesi itibarıyla tam gaz çalışmaya hazırız," dedi.

Ayrıca Branco, yaz döneminin zorlu geçeceğini, EURO 2024 ve turnuvada yer alan oyuncuların tatilleri nedeniyle kadro yapılanmasının etkilenebileceğini ifade etti. Şampiyonlar Ligi'nin kulüp için büyük önem taşıdığını vurgulayan Branco, başkanın gösterdiği yönetim biçimi ve hazırladığı finansal yapı sayesinde istedikleri oyuncularla güçlü bir şekilde pazara girebileceklerini sözlerine ekledi.

Jose Mourinho, "Neden Fenerbahçe'yi seçtiniz, Avrupa kupalarındaki hedefiniz nedir ve Fenerbahçe taraftarlarına nasıl bir söz vereceksiniz?" soruları üzerine:

"Sıfır söz veriyorum, ama şunun sözünü verebilirim ki kulübe bağlılık ve taraftarlara empati sözü verebilirim. Bu forma benim derimin bir parçası demiştim. Bu benim mentalitemi gösteren bir söylem. Kulüpteki herkesin buna sahip olmasını isterim. Tabii ki ilk hedefimiz Türkiye Ligi'nde şampiyon olmak. Her ne kadar Avrupa Ligi başarı anlamında daha çok şey vaat etse de, umarım yeni formatıyla oynanacak Şampiyonlar Ligi'ne katılırız."

Mario Branco: Arkasında sadece bir takım değil, 35 milyon taraftar olacak

Mario Branco, yaptığı açıklamada kendisine sunulan dosyanın önemine değindi: "Bu dosya, hocamıza hem objektif gerekçeleri hem de işin tutkusunu anlatan subjektif bir projeyi içeriyor. Anonim, ancak çok yardımcı olan insanlar tarafından desteklenen bu organizasyonun arkasındayız. Ben de yabancıyım, hocamız da. Biz, bizi neyin harekete geçirdiğini çok iyi biliyoruz. Sorularınız genellikle olumsuz yönler üzerine yoğunlaşsa da, burada belirtildiği gibi, hocamız dünyanın en büyük spor kulüplerinden birinde özel bir kişi. Arkasında sadece bir takım değil, 35 milyon taraftar olacak. Fenerbahçe'nin taraftar sayısı, bazı Avrupa ülkelerinin nüfusundan daha fazla."

Mourinho: Benim hırsım, taraftarlarımızın hayallerini gerçekleştirmek

Mourinho ise projeye olan tepkisini dile getirdi: "Bana sunulan belge doğru ve bu işin doğasına biraz aykırı. Genellikle teknik direktörler, bir kulüple anlaştıklarında kendi projelerini sunar, ama bu sefer durum tersine döndü. Kulüp bana projelerini sundu. Manchester United ve Fenerbahçe'ye karşı oynadım ve bana sunulan proje beni gerçekten etkiledi. Hırs mı? Benim için hırs, Londra'da yaşamak, bir Avrupa kulübünün başına geçmek değil. İtalya'yı sevdiğim herkes tarafından biliniyor, ama benim hırsım, taraftarlarımızın hayallerini gerçekleştirmek. Komfor alanımda olmak istemiyorum. Eğer imkanım olsaydı, yarın antrenmanlara başlayıp bir hafta sonra maça çıkardım. Buraya gelmem büyük bir etki yarattı, şimdi etki yaratma zamanım geldi."

"Fenerbahçeliler sabırsızdır, onlara büyük başarılar yolunda sabırlı olmaları gerektiklerini nasıl anlatacaksınız?"

Jose Mourinho: "Sabırlı olması gerekenler, sakin olması gerekenler başkan, yöneticiler, hoca. Taraftarlar çılgın ve talepkar olmalı, üstümüzde baskı yaratmalı. Baskıyı kaldıramayan oyuncu, Fenerbahçe'de oynayamaz. Ben bu tutkuyu isterim."

"99 puandan az puan alalım ama şampiyon olalım"

99 puan ve bir o kadar gol atabilmesi ve Fenerbahçe'nin şampiyon olamaması üzerine, "Bir takımın 99, diğer takımın 102 puan alması iyi bir şey değil. Umarım lig daha dengeli ve daha çekişmeli olur. Bu farkın kapanması gerekiyor. Bu ligin gelişmesi için bu lazım. 99 puandan daha az alalım ama şampiyon olalım."

"Lukaku veya Dybala'yı istemiyorum"

''Takımdan ayrılacak oyunculara saygılı olmalısınız, durumlarını basından öğrenmemeliler. Transferi bittikten sonra öğrenmelisiniz. Ayrılanları da öyle. Buranın kültürü biraz farklı ama bu tarz işler gizli olmalı. Romelu Lukaku ve Paulo Dybala'yı istemiyorum.''

''Bencilim ve ilgi isterim''

"Patronun ben olduğum önemli, ekibimde kimlerin olduğu sizler için önemli olmamalı. Hepsi yüksek kalitede insanlar olacak. Kendilerini yavaş yavaş tanıyacaksınız, ben bu konuda bencilim ve bütün ilgiyi üzerimde isterim."

''Artık Fenerbahçe Teknik Direktörüyüm''

"İmaj haklarıyla ilgili bir anlaşma yaptınız mı?"

"İmaj haklarım, benim anlaşmalarım. Fenerbahçe'nin teknik direktörüyüm. Kulübün istediği her şeyin içerisinde yer alırım. Zaten kendi anlaşmalarım var. Kulübün de her türlü işbirliği içerisinde olacağım. THY ile bir anlaşmam var, onlar da şanslılar. Biraz daha sonra yapsaydık bu anlaşmayı, onlar daha pahalıya patlayabilirdi. Artık Jose Mourinho değil, Fenerbahçe'nin teknik direktörüyüm."

''Arda Güler'e hayır demeyiz''

"Arda Güler gelmek isterse, neden olmasın! Fenerbahçe'yi seviyorsa, bedavaya gelecekse ve maaşını %75'ini Real Madrid ödeyecekse, 'Hayır' diyemeyiz."

"Yabancı sınırı için ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine

"Bu nedenle bir teknik direktöre para ödüyorlar, bu tip sorunları çözsünler diye!"

 


 

 

"
"