Gündem

Fatih Erbakan: AKP her ay anketlerde 4-5 puan eriyor; Erdoğan’ın bu sistemle tekrar seçilmesi 40+1’de bile mümkün değil

03 Eylül 2024 07:44

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, AKP-MHP ortaklığının bir çıkmaz içerisinde olduğunu söyledi. Anketlerde partinin hızla oy kaybı yaşadığının gözler önüne serildiğini söyleyen Erbakan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için “Bu sistemle tekrar seçilmesi 40+1’e bile düşürülse pek mümkün görünmüyor” görüşünü ifade etti. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne eleştiriler de getiren Erbakan, erken seçim beklediğini belirtti. 

YRP lideri Fatih Erbakan, Sözcü TV’de İpek Özbey’in sorularını yanıtladı. Gündeme ve siyasete ilişkin dikkati çeken açıklamalarda bulunan Erbakan, şunları kaydetti:

“Bir çıkmaz içerisindeler”

“40+1 olsa bile artık çok zor. Anketlerde 25-26 puan seviyesinde ve her ay 4-5 puan birden eriyor. MHP’yi de katsanız gene 30 küsurlar ancak çıkacak. 50+1 zaten mümkün değil, 40+1 de mümkün değil öyle gözüküyor. O nedenle de aslında bir çıkmaz içerisindeler diye görüyorum. Hatta çok söylentiler de çıkıyor parlamenter sisteme dönmek için Sayın Özel’le görüşmeler yapılıyor diye ama tabii iç yüzünü bilmiyoruz.  Bu sistemle tekrar seçilmesi 40+1’e bile düşürülse pek mümkün görünmüyor.”

AKP-MHP ilişkisi

“Karşılıklı bir bağımlılık var. MHP tarafı herhangi bir sorumluluk almadan ciddi bir güce sahip oluyor. İktidarın yükü üzerinizde değil hem bunun sorumluluğundan da berisniz. Ben resmi olarak hükümette değilim, hükümette değilim, ben sorumlu değilim deme şansınız var ama bir yandan da çok ciddi bir güç-iktidar ortaklığı var. O açıdan MHP için çok faydalı bir durum. AKP için de öyle. Siz de bu 50+1 için gereken desteği MHP il alıyorsunuz. Birçok belediyeyi MHP ile ortaklaşa alıyorsunuz.”

“Gidişat sürdürülebilir bir durumun olmadığını ortaya koyuyor”

“Sistemde problem var. Bir defa bu demokratikleşmesi ve kuvvetler ayrılığının sağlanması, tek bir insanın iradesi ile bütün her şeye karar verilmesi noktasının düzeltilmesi lazım. (AKP sizinle böyle bir ilişki kurabilir miydi?) Kursa bile bizim buna evet dememiz mümkün değil.

"Erken seçim bekliyorum"

Erken seçim bekliyorum. Bunun Türkiye’de tartışılması gerektiğini de düşünüyorum. Gidişat sürdürülebilir bir durumun olmadığını ortaya koyuyor. Mehmet Şimşek ekonomi yönetiminin balına geldi ve kurlar yüzde 80 oranında arttı. Enflasyon Sayın Şimşek geldiğinde yüzde 38 seviyesindeydi bugün  yüzde 75 seviyesine geldi. Yüzde yüzlük bir artış oldu. Faizler yüzde 8,5’tan yüzde 55’e fırladı. Ekmeğin fiyatı 4 liradan 10 liraya fırladı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 13 bin liradan 24 bin liraya fırladı. Bunların hepsi bırakın geri gitmeyi sabit dahi kalamamış. E perşembenin gelişi çarşambadan belli.”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı’nın istifası

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar, Yeniden Refah Partisi'nden istifa etmişti. Gülpınar'ın ardından Eyyübiye Meclis üyesi Mehmet Alak ile dört Viranşehir Belediye Meclis üyesi de istifa etmişti. Böylece Viranşehir Belediye Meclisinde YRP'li meclis üyesi kalmadı. Söz konusu programda bu istifalar hakkında da konuşan Erbakan, “Birtakım duyumlar geliyordu ama kesin bir bilgi yoktu. Biz açıklamasına şaşırdık. Herhangi bir istişare olmadı bizimle. Üzülerek söylüyorum bizimle bir istişare olmadı. İstişare kelimesi çok mantıklı değil. Bilgi olarak da söylüyorsa öyle bir şey de olmadı” dedi.

TIKLAYIN - Erbakan'dan, istifa eden Gülpınar'a: Kendisi için 'Zübük' diyenlerle...

"
"