Politika

Fatih Altaylı: Siyasal İslam'ın nihai amacı, ilk 4 maddeyi değiştirmek; "Yapamazlar" demeyin, son 20 yılı gözünüzün önünden geçirin

14 Ekim 2024 13:33

T24 Haber Merkezi

Gazeteci Fatih Altaylı, Anayasa'nın 3. maddesiyle ilgili çıkışına gelen tepkiler üzerine "Konuşmamda 3. maddeyle ilgili bir şey geçmedi. 3. madde ile ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek algı operasyonudur" diyen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a tepki göstererek, "Siyasal İslamcılık tam da böyle bir şeydir" yorumunda bulundu. Altaylı, "Eninde sonunda siyasal İslam’ın ve bölücü siyasetin nihai amacı bu maddeleri (İlk 4 madde) değiştirmektir. Numan Kurtulmuş’un yaptığı önden gidip, yolu açmak, mayınları tespit etmektir. 'Yapamazlar' falan da demeyin. Son 20 yılı gözünüzün önünden bir geçirin. 'Bu kadarını yapamazlar' dediğiniz kaç şeyi yaptılar" ifadelerini kullandı. 

Fatih Altaylı, "İşte siyasal İslamcılık budur" başlıklı yazısında, Anayasa'nın 3. maddesini tartışmaya açan, fakat gelen tepkiler üzerine "Algı operasyonu yapılıyor" çıkışında bulunan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'u eleştirdi. "Hadi biz kötüleriz, muhalifiz, sizi yıpratmak isteyenleriz, algı operasyonu yaptık. Saray’ın 'Anayasacıbaşısı', Erdoğan’ın vazgeçilmezi Avukat Mehmet Uçum da mı algı operasyonu yaptı ve bu sözlere 'kol gibi' bir yanıt verdi" diyen Altaylı,  "Ortada ne bir algı operasyonu var, ne de bir yanlış anlama. Prof. Numan Kurtulmuş bal gibi Anayasa’nın 3. maddesini hedef aldı. Daha önce iktidarın koalisyon ortağı Hüdapar lideri gibi, ilk 4 maddeye doğru bir 'deneme atışı' yaptı" değerlendirmesinde bulundu. 

"Eninde sonunda siyasal İslam’ın ve bölücü siyasetin nihai amacı bu maddeleri değiştirmektir" iddiasında bulunan Altaylı, şöyle devam etti:

"Numan Kurtulmuş’un yaptığı önden gidip, yolu açmak, mayınları tespit etmektir.

'Yapamazlar' falan da demeyin.

Son 20 yılı gözünüzün önünden bir geçirin.

'Bu kadarını yapamazlar' dediğiniz kaç şeyi yaptılar.

Bir düşünün.

Onları yapanlar, bunu da yaparlar."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Ne olmuştu?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un, Anayasa'nın 3. maddesiyle ilgili "Devletin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü’ tabiri doğrudur ama bu perspektiften baktığınızda değiştirilmesi gerekir çünkü devletin, ülkesi olmaz. Devletin, milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin, devleti ve ülkesi ile bölünmez bütünlüğü’ şeklinde değiştirilmelidir" sözleri, tartışma yaratmıştı.

TIKLAYIN - Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa’nın 3. maddesini hedef aldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel"İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız" derken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ise "Türkiye (Cumhuriyeti) Devletinin 'ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü' hükmü hem semantik olarak hem de anayasal teori açısından çok doğru bir ifadedir. Tartışmaya açılması hem yersizdir hem de sorunludur" ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den Numan Kurtulmuş'a Anayasa tepkisi: Cumhuriyet'in temel taşlarına uzanan elleri kırarız!

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan, Meclis Başkanı Kurtulmuş'un "3. maddede değişiklik" çıkışına yanıt: Yersizdir ve sorunlu

Kurtulmuş geri adım attı

Kurtulmuş, tepkiler üzerine sözlerine açıklık getirmiş ve "İlk dört madde ile ilgili tartışma söz konusu değil. Konuşmamda 3. maddeyle ilgili bir şey geçmedi. 3. Madde ile ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur" açıklamasında bulunmuştu.

TIKLAYIN - Anayasa’nın 3. maddesine ilişkin sözleri tepki çekmişti, Kurtulmuş'tan açıklama: Bir tartışma varmış gibi göstermek algı operasyonudur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"
"