Gündem

Fatih Altaylı: Nass ekonomisi denemesi Gezi'nin 71 katı kadar zarar getirdi, göçmenlerse 50 kat!

"Reisi Cumhurumuza göre Gezi’nin Türk ekonomisine maliyeti 1,4 milyar dolar ve bugün çektiğimiz tüm sıkıntıların nedeni işte o 1,4 milyar dolar"

16 Eylül 2024 12:19

Gazeteci Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomik sorunları 2013 yılındaki Gezi eylemlerine bağlaması hakkında kaleme aldığı yazıda, kamu özel iş birliği projelerini, kur korumalı mevduat uygulamasını, göçmenler için harcanan parayı örnek gösterdi. 

Altaylı, yazısında, Gezi'nin ekonomiye maliyetinin 1,4 milyar dolar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Gezi’ye yüklenen 1,4 milyar dolarlık maliyetin 26 katı bir fazladan ödemeyi KOİ’ler için yapıyor bu ülke. NAS ekonomisi denemesi için ise Gezi’nin maliyetinin 71 katı bir maliyete katlandık, daha da katlanacağız. Gezi’nin maliyeti 1,4 milyar dolarsa, Yap İşlet Modeli’nin fazladan maliyeti 37 milyar dolar, KKM’nin de aralarında bulunduğu NAS ekonomisi maliyeti ise 100 milyar dolar.

Yani toplamda Gezi’ye atfedilen maliyetin yüz katına yakın. Sizce hangisinin ülkeyi bu ekonomik çıkmaza sürüklemiş olması daha olası? Göçmenlerin maliyetini de eklersek durum iyiden iyiye içinden çıkılmaz hale gelebilir.

2017 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye’nin göçmenlere 6 yılda harcadığı paranın 30 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Ki o zaman göçmen sayısı bugünkünden çok daha azdı. 2017’den sonraki 7 yılda da 50 milyar dolar harcadığımızı kaba bir tahmin olarak ileri sürersek o da Gezi’nin hemen hemen 60 katı bir maliyet getiriyor. Diğer tüm hatalar bir yana sadece KOİ, KKM ve benzerleri artı göçmenlere harcanan paralar Gezi’nin en az 150 katı bir zarar getiriyor."

Yazının tamamı için tıklayın.

"
"