Gündem

Fatih Altaylı: Kalamış Marina ihalesini kim olduğunu bilmediğim ve adını daha önce hiç duymadığım Diyarbakırlı bir iş insanı kazandı

"Koç Grubu’nun kazandığı bu ikinci ihale de Cumhurbaşkanı tarafından önce onandı, sonra iptal edildi"

17 Temmuz 2024 12:26

Gazeteci Fatih Altaylı, Kalamış Marina'nın geçirdiği uzun ve karmaşık özelleştirme sürecini detaylandırırken, "Ve dün aynı Kalamış Marina üçüncü kez ihaleye çıktı Koç Grubu yine ihaleye katıldı. Ancak bu kez kazanamadı. İhaleyi 40 yıl için 505 milyon dolar bedelle kim olduğunu bilmediğim ve adını daha önce hiç duymadığım Diyarbakırlı bir iş insanı Vahit Karaaslan kazandı" dedi.

Gazeteci Fatih Altaylı, bugünkü yazısında Kalamış Marina'nın özelleştirme sürecini ve bu süreçte yaşanan iptalleri ele aldı. Özelleştirme ihalesinin son on yıl içinde üç kez gerçekleştirildiğini ve ilk iki ihaleyi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iptal ettiğini belirtti. Altaylı, bu iptallerin geçmişte Koç Grubu'na yönelik bir tepkinin sonucu olabileceğini öne sürerken, özellikle Koç Grubu'nun daha önce de bazı büyük ihalelerde başarılı olmasına rağmen bu ihalelerin iptal edildiğini anlattı.

Kalamış Marina'nın son özelleştirme girişiminin detaylarına da değinen Altaylı, bu son ihalede marinanın 40 yıllığına 505 milyon dolara özelleştirildiğini, bu bedelin önceki ihaleden daha düşük olduğunu ve devletin bu iptallerden dolayı büyük mali kayıplar yaşadığını vurguladı. 

"Kalamış Marina dün bir kez daha özelleştirme ihalesine çıkarıldı.

Bu Kalamış Marina için son 10 yıl içindeki 3. özelleştirme ya da kiralama girişimi oldu.

İlk iki ihale Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından iptal edilmişti.

Gelin isterseniz bu 10 yıllık hikayeye birlikte bir göz atalım.

Daha önce Koç Grubu’na ait Setur tarafından işletilen Kalamış Yat Limanı ve Marina 2014 yılının Mayıs ayında ihaleye çıktı. 30 yıl süre için yapılan ihalede Ağaoğlu Yılport ortaklığı fiyatı bir anda 600 milyon dolar seviyesine çekti. 

Ardından Koç Grubu’nun Tek Art firması ile SAFİ grubu arasında son ana kadar kıran kırana bir yarış oldu ve ihaleyi 664 milyon dolar bedelle Koç Grubu’nun Tek Art firması kazandı.

Ancak ihale dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından iptal ettirildi.

Herkes bu iptali Erdoğan’ın Gezi dönemindeki tutumu nedeniyle Koç Holding’e kızgın olmasına bağladı ama Erdoğan daha Gezi olayları ortada yokken Koç Grubu’nun Ülker Grubu ile birlikte kazandığı 5,5 milyar dolarlık otoyol ihalesini de 2013 Şubat’ında iptal etmişti.

Yine aynı yıl içinde, 2013 yazında Koç Grubu’nun RMK ile kazandığı MİLGEM ihalesi de iptal edilmişti.

Bu iptalden sonra Kalamış Marina 2021 yılında yeniden ihaleye çıktı.

Bu kez süre 40 yıldı.

İhaleyi bir kez daha Koç Grubu’na bağlı Tek Art kazandı.

Bedel 2,53 milyar TL idi. O günkü dolar kuru ile yaklaşık 270 milyon dolardı.

Bir önceki ihalede 30 yıl için 664 milyon dolar verilirken, bu kez 40 yıl için 270 milyon dolar verilmişti.

Yıllık kira ilk ihalede 21,13 milyon dolarken, bu ihalede 6,75 milyon dolara düşmüştü. İptalin devlete faturası yıllık 14,5 milyon dolardı. Ki buna doların enflasyonu dahil değildi.

O günlerde ben bunu da yazdım.

Koç Grubu’nun kazandığı bu ikinci ihale de Cumhurbaşkanı tarafından önce onandı, sonra iptal edildi."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

"
"