Gündem

Fatih Altaylı: Genç teğmenlerin Atatürk'e bağlılıkları tamamen organik, rahatsız olanlar din ve etnisite üzerinden siyaset yapanlar

"Görüntüyü izlerken gözlerimin nemlenmesini engelleyemediğimi itiraf etmeliyim"

01 Eylül 2024 13:28

Fatih Altaylı, Kara Harp Okulu'nun mezuniyet töreninde yaşananlara sosyal medyada tepki gösterenler için, "Tabii bu görüntülerin yayılmasından sonra gençlerin Atatürk’e, Cumhuriyet değerlerine ve laikliğe bağlılıklarını ilan etmesinden çok ama çok rahatsız olanlar oldu. Genel olarak din ve etnisite üzerinden siyaset yapan gruplardı rahatsız olanlar. Bildik tipler" dedi.
 
Altaylı, Kara Harp Okulu'nun mezuniyet töreninde yaşananları ve bu olayın sosyal medyada yankı buluşunu bugünkü köşesinde ele aldı. Yazısında, özellikle kendisine ulaştırılan videonun detaylarına değindi; Mezuniyet töreninde, dönem birincisi olan kadın teğmen Ebru Eroğlu'nun önderliğinde, genç teğmenlerin Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine olan bağlılıklarını coşkuyla ifade ettikleri bir yemin töreni gerçekleştirildi. Altaylı, bu görüntüler karşısında duygulandığını itiraf etti. Videonun kendisine, Türk siyasetinde askeri vesayete karşı mücadelesiyle tanınan eski bir siyasetçi dostu tarafından gönderildiğini belirtti. Bu dostunun gönderdiği notta, "Ortalık yıkılıyor. Galiba bir millet tekrar uyanıyor" ifadeleri dikkat çekiciydi. Altaylı, bu sözlerin ve videonun etkisiyle, geçmişteki birtakım politik mücadeleleri ve genç teğmenlerin bu coşkulu andaki samimiyetlerini düşündüğünü ifade etti.

TIKLAYIN - Ümit Özdağ'dan "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sloganına darbe iması yapan Cem Küçük'e sert tepki: FETÖ gitti, METÖ geldi

Altaylı, ayrıca, toplumun farklı kesimlerinden bu olaya gelen tepkileri ve genel yankıları değerlendirdi. Sosyal medyada ve çeşitli haber gruplarında genç teğmenlerin yeminlerinin bazı kesimler tarafından nasıl karşılandığına dair çeşitli yorumlar paylaşıldığını belirtti. Din ve etnisite üzerinden siyaset yapan bazı grupların bu durumdan oldukça rahatsız olduğunu yazdı. Bunun yanı sıra, Altaylı gençlerin gösterdiği bu bağlılık ve sevginin tamamen organik olduğunu, parayla ya da başka yollarla sağlanmış bir durum olmadığını vurguladı. Gençlerin Anayasa’ya olan bağlılıklarını ve kurucu değerlere sahip çıkma azimlerini ön plana çıkardı ve bu içtenliğin, bazılarını neden rahatsız ettiğini de sorguladı.

"Dünün muhtemelen en çok paylaşılan videosu Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde genç teğmenlerin ellerinde kılıçla ettikleri “gönüllü yemin”di.

Kılıçlarını çekerek bir araya gelen teğmenler, ortaya dönem birincisi kadın teğmeni aldıkları bir çember oluşturdular ve genç teğmen bağıra bağıra Atatürk’e bağlılıklarını, Cumhuriyet’e bağlılıklarını ve Atatürk ilkelerine bağlılıklarını cümle aleme duyurup, bunun üzerine bir yemin ettirdi.

Görüntüyü izlerken gözlerimin nemlenmesini engelleyemediğimi itiraf etmeliyim.

Benim açımdan işin ilginci görüntüleri bana yollayanın bir dönem Türk siyasetinde fırtınalar estiren ve anti militarist yanıyla bilinen, askerî vesayetle mücadeleyi siyasi hayatının merkezine koyan eski siyasetçi bir dostum olmasıydı.."

Fatih Altaylı'nın, "Organik sevgi rahatsız etti" başlıklı yazısını okumak için tıklayın. 


"
"