Ekonomi

Eski TCMB başekonomisti Hakan Kara'dan zorunlu karşılıktaki değişikliğe ilk yorum: Net parasal sıkılaşma anlamına gelir

29 Ağustos 2024 23:34

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında önemli değişiklikler duyurdu.

Yeni düzenlemelere göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında olan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi. Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60'ı geçen bankalar için ise aylık artış hedefi kaldırılarak, bu oranın yüzde 60'ın üzerinde tutulması şartı getirildi.

Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplamalarına tüzel kişi KKM de dahil edildi. TL mevduat için zorunlu karşılık faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84'üne çıkarıldı. TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı ise 5 puan artırıldı.

TCMB, TL mevduatını desteklemek amacıyla ilave adımlar atabileceğini ve gerekli görülmesi halinde yeni önlemler alabileceğini açıkladı.

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara: Net parasal sıkılaşma anlamına gelir

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık uygulamasında yaptığı değişikliğe ilişkin değerlendirmede bulundu. Kara, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: 

"KKM’den çıkan para ve risk iştahındaki azalış döviz kuru üzerinde baskı yaratınca TCMB mevduat faizini yükseltici ve dövize kaymayı sınırlayıcı yeni tedbirler aldı. Net parasal sıkılaşma anlamına gelir.

Bu tedbirler mevduat faizini yükseltecek. Öte yandan TL mevduat oranını artırabilen bankaların zorunlu karşılık maliyeti düşeceğinden aracılık maliyetleri düşecek. Sonuçta mevduat faizi artarken kredi-mevduat farkı azalacak. Sorunun kökenini çözmese de doğru yönde atılan adımlar."

 

"
"